Björnen som håller hela byn i skräck

1 av 3 | Foto: LÄNSSTYRELSEN
En björnhane sätter skräck i Los i Hälsingland.
NYHETER

En ilsken björnhane har vid flera tillfällen gjort utfall mot Lovisa och Jonas i Los.

Samtidigt har en annan björn varit närgången i byn – och båda djuren får nu skyddsjagas för att hålla orten säker.

– Det är lite kusligt då man knappt vågar göra något här ute, säger Lovisa Persson, 18.

Förra måndagen var första gången som Lovisa Persson och sambon Jonas Eihland, 21, märkte av björnhannen som strök runt gården i Los väster om Ljusdal.

– Jonas hade varit upp till hästarna och hann bara hoppa in i bilen och slå igen dörren när björnen kom precis där Jonas gått. Sedan sprang den runt fårhagen och skrämde upp fåren.

Ett än mer närgånget besök inträffade i lördags.

Rivit bort låset

Efter att ha varit upp till hästarna på morgonen åkte Lovisa och Jonas iväg till byn för att handla. Bara tjugo minuter senare upptäckte de att låset till fårhuset hade rivits bort.

– När vi gick och skulle öppna åt fåren märkte vi att en tacka var borta. Vi har haft mycket sly och skog runt fårhagen, men plötsligt hörde vi hur det brakade till. Sen vrålade han till och sprang emot oss, säger Lovisa Persson.

De hann backa in bakom en grind och ta skydd i huset. När de vågade sig ut igen hade björnen försvunnit och de hittade den rivna tackan halvt uppäten och nedgrävd. De två lammen hon var dräktig med låg döda bredvid.

Länsstyrelsen kallades dit och Lovisas familj som också bor i byn tillbringade också resten av lördagen där och röjde sly för att förbättra sikten. Samtidigt satte länsstyrelsen upp kameror och rörelsedetektorer – som senare lyckats fånga den ursinniga björnhanen på bild.

På lördagskvällen sköt länsstyrelsens jägare skrämselskott efter björnen och nu finns det beslut om skyddsjakt på båda björnarna som härjat i byn.

– Vi vågar knappt gå ut på gården längre. Vi backar tillbaka bilen nästan ända fram till dörren och hoppar in i den, säger Lovisa.

Farfar livvakt

Hon är själv uppväxt med björn runt knuten och van att prata för sig själv eller sjunga när hon rider för att björnar ska veta att hon kommer – och försvinna.

– Min farfar har jagat hela sitt liv och stött på mycket björnar. Han kunde snabbt konstatera att det här inte var normalt beteende. Det ska ju inte vara så att man ska behöva åka bil när man ska hämta ved.

Lovisas farfar har också ställt upp som björnvakt och suttit på pass med bössorna redo ifall björnen gör nya hot mot fåren eller hästarna.

– Han är nybliven pensionär så han har lite tråkigt ändå, haha. Det är som att ha en livvakt hela tiden. Men man kan ju inte ha det så i längden, det funkar inte, säger Lovisa.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ljusdal