Inget avtal klart med Afghanistan

Av: Karin Lindblom

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

Det blev inget avtal om att skicka tillbaka fler asylsökande till Afghanistan.

– Vi har inlett förhandlingar, sa Stefan Löfven efter mötet med president Ashraf Ghani.

Under tiden lovar Sverige Afghanistan mer bistånd.

Under massivt säkerhetspådrag gjorde Afghanistans president Ashraf Ghani ett kort besök hos svenska regeringen på fredagen. Högst på dagordningen stod ett nytt återvändaravtal. Afghanistan är det land varifrån flest asylsökande kommer och regeringen skulle gärna skicka tillbaka fler.

– Det här är den viktigaste frågan jag diskuterar med statsministern idag, sa president Ashraf Ghani till Aftonbladet på förmiddagen.

Inget avtal

Men något nytt avtal blev inte klart under fredagens besök. Istället inleder Sverige och Afghanistan förhandlingar utifrån ett förslag från den gästande presidenten.

– Vi har tagit emot 80 000 asylsökande de senaste månaderna. Alla inser att det inte är hållbart, sa Stefan Löfven under en presskonferens på fredagen.

Hindren på vägen mot ett avtal är många. Landets ekonomi är i fritt fall.

– Vi skulle behöva en tillväxt på nio procent per år för att hålla jämna steg med befolkningstillväxten, sa Ashraf Ghani, själv med ett förflutet på Världsbanken, på fredagen.

Sedan Isafstyrkorna lämnade Afghanistan förra året har säkerheten i landet försämrats. Några säkra områden finns inte. Talibanerna har flyttat fram sina positioner med stöd från Pakistan. Något som endast med god vilja kan liknas vid fredssamtal pågår mellan de båda grannländerna. Dessutom växer IS i Afghanistan.

– Jag ägnar 70 procent av min dag åt att vara överbefälhavare, sa Ashraf Ghani.

Alla ensamkommande kommer heller inte direkt från Afghanistan. Vart unga afghaner som flytt tvångsrekrytering till armén i Iran ska skickas kunde Stefan Löfven inte omedelbart svara på. Någon hjälp från Ashraf Ghani fick han inte då de fick frågan under presskonferensen.

– Det är upp till er att bestämma. Om de kan bevisa att de är afghaner tar vi emot dem, sa presidenten.

Mer bistånd

Under tiden lovar Sverige Afghanistan mer bistånd. Afghanistan får nära 900 miljoner i svenskt bistånd varje år och är därmed Sveriges största biståndsland. Biståndsminister Isabella Lövin och president Ashraf Ghani skrev på fredagen under ett samarbetsavtal för de kommande åren. Pengarna ska inte användas till att lösa det som internt kallas ”återvändandefrågan”.

– Det är inte biståndets uppgift. Däremot arbetar vi långsiktigt med biståndet för att skapa arbetstillfällen, få fler barn i skolan, stärka kvinnors rättigheter, bekämpa korruption och stärka demokratiska institutioner, säger Isabella Lövin.

Avtalet är inte bindande.

LÄS OCKSÅ

De ensamkommande

Publicerad: