Björn Söder

Björn Söder vittnade i Kinnunen-målet

Av: 

Julia Wågenberg

NYHETER

Söder: Jag har ansvar för att det inte fungerat

Björn Söder, riksdagens andre vice talman och Sverigedemokraternas tidigare partisekreterare, vittnade i Södertörns tingsrätt i dag.

Han tycker att han själv har ett ansvar för att partikollegan Martin Kinnunen åtalats för grovt skattebrott.

– Som tidigare partisekreterare har jag ansvar precis som alla andra att det inte har fungerat helt till fullo, säger han.

På tisdagen avslutades rättegången i Södertörns tingsrätt där Sverigedemokraternas riksdagsledamot Martin Kinnunen står åtalad för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

I sin slutplädering begärde åklagaren Jakob Holmberg att riksdagsledamoten döms och straffas med fängelse i ett och halvt år.

– Det är försvårande att det är fråga om osanna fakturor och att det är flagrant skött, säger Jakob Holmberg.

Martin Kinnunes försvarare, advokat Thomas Olsson, ifrågasatte om hans klient över huvud taget begått ett brott.

– Han har inte haft insikt om att deklarationen varit felaktig. Jag kan ärligt talat inte säga vad det är han anklagas för och jag blev inte klokare av att höra åklagarens slutplädering, säger Thomas Olsson.

Miljonbelopp från partiet

Även Sverigedemokraternas tidigare ekonomichef har åtalats för medhjälp till brott. Han nekar, liksom Martin Kinnunen, till brott.

Åklagaren hade kallat Björn Söder, riksdagens andre vice talman och Sverigedemokraternas tidigare partisekreterare, som vittne.

Han fick frågor om överföringarna på miljonbelopp som gick från partiet till SD-bolaget Blåsippan. Pengarna fördes vidare till det helägda dotterbolaget Samtid & framtid.

Åtalade Martin Kinnunen var ende styrelseledamot i Samtid & framtid och under 2013 genomfördes ingen löpande bokföring i bolaget. Momsdeklarationer lämnades in på ett felaktigt sätt och kostnader periodiserades inte trots att de borde. För det är Martin Kinnunen ansvarig, enligt åklagaren.

Bakgrunden: Järnrörsskandalen

Pengarna från partiet hamnade slutligen i tidigare riksdagsledamoten Erik Almqvists konsultbolag.

Dessa skulle användas i den mediesatsning som Sverigedemokraterna inledde 2012. Den fick Erik Almqvist i uppdrag att leda, efter att tvingats lämna politiken med anledning av jänrörsskandalen.

– Han skulle bli konsult. Han hade en kompetens som få hade. Han hade nätverk av kontakter inom mediebranschen. Eftersom att han fick lämna partiet sågs möjligheten att på heltid kunna dra i projektet, sa Björn Söder vid förhöret.

”En magkänsla”

Om Kinnunen döms, hur ser partiet på att hans fortsatta arbete för partiet och uppdrag som riksdagsledamot?

– Jag vill inte spekulera i det, det är frågan för partiledningen, säger Björn Söder.

Björns Söder har hävdat, enligt Dagens Nyheter, att det finns politiska skäl bakom åtalet.

– Jag har inga som helst belägg för det, men det är en magkänsla jag haft sedan processen drog igång, säger han till Aftonbladet.

Har du ansvar för det som hänt?

– Klart att som tidigare partisekreterare har jag ansvar precis som alla andra att det inte har fungerat helt till fullo, säger Björn Söder.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Björn Söder

Martin Kinnunen

Sverigedemokraterna