Gravid med tvillingar - nekades föda i sex städer

Av: Linnea Järkstig

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

En gravid kvinna nekades föda i sex olika städer.

Trots att hennes vatten gått och hon var två minuter mellan värkarna.

Hon kördes runt i ambulansen i en och en halv timme innan hon trots allt togs in på akuten i Gävle.

Den 31 juli larmade kvinnan om att vattnet gått tidigare än väntat. Hon var åtta veckor för tidig och gravid med tvillingar. Kvinnan hämtades med ambulans och behövde snabbt komma till närliggande förlossningsavdelning. Men varken Hudiksvall, Sundsvall, Gävle, Falun, Uppsala eller Västerås kunde erbjuda henne en plats på förlossningen, skriver News55.

"Mamman känner panik över situationen, samt börjar få värkar", går att läsa i den avvikelserapport som skrivits.

Kort mellan värkarna

Efter att ha kört omkring en längre tid visste ambulanspersonalen inte längre vad de skulle göra. Resorna hade tagit en och en halv timme och nu var kvinnan bara två minuter mellan värkarna. Då körde den frustrerade ambulanspersonalen ner i garaget vid akuten i Gävle för att invänta nästa besked.

Till en början kom beskedet: ingen barnmorska kunde skickas ner. I ren desperation övervägde de om de skulle skicka henne till Stockholm med helikopter. Men så långt gick det aldrig, till slut gav sjukhuset trots allt besked om att kvinnan kunde förlösa sina tvillingar i Gävle.

Oklart med ansvaret

Både ambulanspersonal och föräldrar kände frustration i ambulansen, står det i avvikelserapporten som avslutas med en fråga:

”Vem har ansvar när vi inte får komma till närmaste eller närliggande förlossnings avdelningar, i detta fall även tvillingfödsel åtta veckor för tidigt, vattenavgång och värkarbete?”.

Avvikelserapporten har nu mottagits av Kvinnosjukvården i Gävleborg.

– Det är inte vanligt att det här händer, men det händer på varenda förlossningsenhet i hela Sverige någon gång då och då, säger Ingela Högerås, tillförordnad verksamhetschef, till Aftonbladet.

Nu ska de utreda arbetet på alla inblandade enheter: barnkliniken, förlossningsenheten och ambulansen.

– Vårt ansvar är ju att verkligen utreda det här. Vad hände, var tog det stopp, har man inte kunnat kommunicera på vissa ställen? Nu måste vi göra en plan på hur vi ska bli bättre, säger hon.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN