Nystart för Löfvens regering

Publicerad:
Uppdaterad:
Statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: STEFAN MATTSSON
Statsminister Stefan Löfven (S).

NYHETER

Den rödgröna regeringen gör en nystart med sin tilläggsbudget för 2015.

Flera av de reformer som stoppades i höstas kommer nu tillbaka – men inte alla.

I dag presenterar regeringens sin ekonomiska vårproposition med nya siffror och prognoser om den ekonomiska utvecklingen, samt riktlinjer för den ekonomiska politiken. Dessutom läggs en tilläggsbudget fram med ändringar i innevarande budget för 2015. Eftersom riksdagen röstade ned regeringens budgetproposition för 2015 i december, så har statsminister Stefan Löfven fått styra landet med Alliansens budgetpolitik.

Nystart

Nu kan han göra en nystart tack vare den så kallade Decemberöverenskommelsen, som innebär att Alliansens ska släppa fram regeringens kommande budgetar. Därför har finansminister Magdalena Andersson (S) försökt få med så många som möjligt av de stoppade reformerna redan i tilläggsbudgeten för 2015. Men inkomstskatterna går inte att ändra mitt under året. Därför får pensionärer vänta på lägre skatt till 2016, medan de med högre inkomster slipper ett minskat jobbskatteavdrag i ytterligare drygt åtta månader.

Bantat löfte

Dessutom blir till exempel traineejobben färre än vad som lovades i valrörelsen och färre än vad som föreslogs i höstas. Även antalet nya utbildningsplatser blir färre. Pengar till 6 500 nya platser i år ryms i budgeten, skriver finansministern på DN Debatt.

Några nya besked kan komma i dag, till exempel om extratjänster för långtidsarbetslösa i Fas 3.

Klart är att regeringen vill höja a-kassan och underhållsstödet för ensamstående föräldrar från september, satsa en miljard på ökad bemanning i äldreomsorgen, öka järnvägsunderhållet och anslagen för naturvård, samt höja de nedsatta arbetsgivaravgifterna för unga.

Nya prognoser

Finansminister Magdalena Andersson har också aviserat att regeringen kommer med nya prognossiffror för den svenska ekonomin. Det finns tecken på att den ekonomiska återhämtningen börjar ta fart. Konjunkturinstitutet bedömer i sin senaste prognos att BNP växer med 3,1 porcent i år och med 3,3 procent nästa år. Därför väntas även regeringen skriva upp tillväxtsiffrorna. I januari räknade finansminister Magdalena Andersson med en tillväxt på 2,4 procent i år och 2,7 procent 2016.

TT

Publicerad: