Kriget i Syrien

Ryssland har bombat mål i Syrien

Av: 

Staffan Dickson

Staffan Lindberg

Isabelle Nordström

NYHETER

Ryssland har bombat mål nära staden Homs i Syrien.

Minst 37 personer, inklusive barn och civila, uppges ha dödats i räderna.

Det ryska försvarsdepartementet hävdar att målet för attackerna var IS – medan USA och Frankrike uppger att de snarare verkar ha varit riktade mot den syriska oppositionen.

Enligt New York Times ska en rebellgrupp som tränats av CIA ha varit måltavla för den ryska attacken.

Ryssland har gjort sina första flyganfall i Syrien i närheten av staden Homs, bekräftar det ryska försvarsdepartementet.

Minst 37 personer uppges ha dödats i bombningarna. Åtminstone 20 av dem ska ha dött i angrepp norr om Homs, uppger den pro-rebelliska nyhetsbyrån e-Dorar al-Shamia enligt BNO News. Flera av dem ska vara civila och barn.

Ytterligare minst 11 personer ska ha dött i en attack mot staden Zafarana, norr om Homs.

Bombningarna kommer efter det att president Vladimir Putin på hemmaplan fått grönt ljus för en insats mot jihadistgruppen Islamiska staten.

– Det enda rätta sättet att bekämpa internationell terrorism … är att agera förebyggande, att strida mot och förgöra krigare och terrorister på territorierna de redan erövrat, inte vänta på att de ska komma till oss, sa Putin i en tv-sänd kommentar enligt AFP.

”Ingen IS-närvaro”

Enligt en syrisk säkerhetskälla har ryskt stridsflyg tillsammans med regimens flyg genomfört attacker i tre områden. Det ska handla om provinserna Hama, Homs och Latakia, enligt källan till AFP. Områdena kontrolleras av en rad rebellgrupper, bland andra Fria syriska armén, uppger källor enligt Al-Arabiya.

Däremot uppges inte Islamiska staten ha någon närvaro i de aktuella provinserna. De ryska attackerna verkar därmed snarare vara riktade mot den syriska oppositionen än mot IS, uppger franska diplomatkällor för Reuters.

– Det finns tecken på att målet för de ryska attackerna inte var Daesh (IS), sa Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius senare till reportrar i New York.

New York Times uppgav natten mot torsdag att åtminstone en av rebellgrupperna som attackerades ha tränats av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA.

Även Josh Earnest, pressekreterare i Vita huset, säger att IS inte verkar ha varit målet för onsdagens angrepp.

På eftermiddagen svensk tid kommenterade den amerikanske utrikesministern John Kerry det ryska angreppet. Han säger bland annat att USA skulle bli ”djupt oroat” om det visade sig att Ryssland attackerade områden där IS inte är närvarande.

Ryssland försäkrade senare att attackerna riktats mot militärutrustning, kommunikationsfaciliteter, vapendepåer, ammunition och bränsle som tillhör Islamiska staten, rapporterar Reuters. Samtidigt publicerade landets försvarsdepartement en video som sägs visa bombningen av IS-mål.

Parlamentet godkände

Överhuset i det ryska parlamentet, duman, röstade på onsdagsmorgonen enigt igenom en begäran från president Vladimir Putin om att sätta in stridsflyg i Syrien.

Det rapporterar flera ryska statskontrollerade medier.

Enligt den ryska författningen måste parlamentet godkänna att ryska soldater sätts in i utlandet.

Ryssland har även soldater och stridsvagnar på plats i Syrien, men enligt Putins talesperson Sergej Ivanov är inga insatser på marken planerade, rapporterar RT.

Tidsbegränsad bombkampanj

Enligt Ivanov, som betonade att Ryssland till skillnad från västländerna har fått en begäran om hjälp av den syriska regimen, är bombkampanjen tidsbegränsad.

Ryssland har den senaste tiden kraftigt stärkt sin militära närvaro i Syrien för att hjälpa den syriska regimen. Samtidigt fortsätter den amerikanska insatsen i Syrien som vanligt, rapporterar CNN.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Kriget i Syrien

LÄS VIDARE

GRAFIK: Assad strider mot över 1000 grupper

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriget i Syrien

Ryssland

Syrien

Vladimir Putin

USA