Så kan du hjälpa de drabbade i Nepal

Av: Matilda Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 43

Flera hjälporganisationer har redan påbörjat hjälparbetet i Nepal. Röda korset är en av dem.

– Just nu hjälper vi folk som har skadats och sårats eller befinner sig i chock. Sedan finns ett lager med hjälpmaterial som man distribuerar ut nu, säger Karin Tengby, pressekreterare på Röda korset.

”Det behövs hjälp på många plan”, säger Karin Tengby på Röda Korset.
”Det behövs hjälp på många plan”, säger Karin Tengby på Röda Korset.

Redan under lördagen efter den kraftiga jordbävningen i Nepal startade svenska Röda korset en särskild insamling för de drabbade, säger Karin Tengby, pressekreterare vid Röda korset.

– Vi insåg snabbt att det här är omfattande och att det behöver öronmärkas pengar dit, säger hon.

Pengarna gå främst till att ta hand om de överlevande och se till att de får den hjälp de behöver.

– Det arbetet som görs nu och efterföljande tid är att se till att det finns mat och vatten, tak över huvudet och sådant som är grundläggande.

Redan har Röda korset i Nepal inlett det arbetet, säger hon. Man har ett lager med filtar och mat som man har börjat dela ut.

– De är första hjälpen-utbildade och hjälper folk som har skadats och sårats eller befinner sig i chock.

Behovet av hjälp är stort

Hur länge hjälparbetet i Nepal pågår är omöjligt att svara på i nuläget, i synnerhet när det kommer nya kraftiga efterskalv.

– Läget är akut. Nu kom det ett ganska allvarligt efterskalv och det här är ju ett område som ligger i riskzonen. Det är väldigt tätbefolkat och det är en stor risk att det drabbar många människor om det sker en jordbävning.

Därför är behovet av internationell hjälp stor, säger Karin Tengby. Fler organisationer är på plats och har startat särskilda insamlingar för att hjälpa de drabbade.

– Det behövs hjälp på många plan. Och kommer det flera stora efterskalv kan man ju ana att hjälp kommer att behövas en längre tid.

Publicerad: