”Stäng gränsen – vi är för många här”

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladet på plats i Malmö Nyanlända flyktingar välkomnar att gränskontroll införs

1 av 4

MALMÖ. Nyanlända flyktingar välkomnar att gränskontroll införs under torsdagen. De menar att för många flyktingar har kommit på kort tid och vittnar om en kaosartad situation på Migrationsverket i Malmö, med barnfamiljer som tvingas sova på golvet. 

– Vi är för många här. Det är barn som sover på golvet utan vare sig kudde eller filt. Jag mår dåligt när jag ser det, säger Hanni Abdei Fattah, 21 år.

Klockan är 22.30 på onsdagen och en efter en rullar Migrationsverkets bussar in på parkeringen vid transitboendet på Jägersro, Malmö. Strömmen med flyktingar som ska sova sin första natt i Sverige tycks aldrig sina. Om 14 timmar inför Sverige tillfälliga gränskontroller – vilket välkomnas av många flyktingar.

– Stäng gränsen. Vi är alldeles för många som har kommit. De kan inte ta hand om oss alla, säger Hanni Abdei Fattah, 21 år.

Han berättar att det ligger barn på golvet i hallen till boendet – de försöker sova men har varken fått kuddar eller filtar. Personalen är för stressad, menar Hanni.

”Förvånad över hur det är i Sverige”

Familjer har fått vänta 12 timmar innan de fått ett rum. Några ensamma män säger att de blev utkastade från sitt rum och sov utomhus en dag – för att andra flyktingar skulle ha rummet.

– Jag är förvånad över hur det är här i Sverige. Om de inte kan ta hand om oss ordentligt så ska de inte ta in så många, säger Amer Anaout, 37 år, från Syrien.

Migrationsverket dementerar att situationen skulle vara kaosartad.

– De senaste dagarna har det varit en betydligt lugnare tillströmning nu än vad det varit under föregående veckor. De som sitter på golvet nu är människor som väntar på att påbörja sin asylprövning. Dessutom - alla får filtar när de kommer. Det ingår i paketet som man får som nyanländ, säger Patricio Mora, enhetschef på Migrationsverkets boende på Jägersro.

”Orolig för min familj”

Efter en stund anländer två tomma bussar till parkeringen utanför boendet. En stor mängd flyktingar ska åka vidare till andra boenden som har mer plats. Det bildas en lång kö och det blir trångt vid bussdörren.

Många barn är tunt klädd och det syns att de fryser. Några placerar sina händer på bussens stora lyktor – i hopp om att få lite värme. Andra trycker sig mot sina föräldrar.

En syrier frågar oss oroligt – vart ligger Ljungbyhed? En annan är orolig för vad gränskontrollen kommer innebära för hans familj.

– Jag är orolig för hur det ska gå för min familj nu. Min fru och två barn är på väg till Sverige. Tänk om de inte blir insläppta, säger säger Amer Anaout. 

Sverige inför gränskontroller – få hela bilden

I NATT: Över 500 har sökt asyl vid gränsen

TV: Så var första dygnet med gränskontroller

SÖK ASYL ELLER VÄND: Ali vill vidare – men här tar det stopp

BESLUTET: Tillfälliga gränskontroller infördes i går

ASYLEXPERTEN: ”Beslutet verkar vara fattat i panik”

FLYKTINGAR PÅ SAMOS: ”Vi åker till Sverige i alla fall”

FAKTA: Så ska det fungera

FAKTA: Ta med passet – så påverkas du av kontrollerna

LENA MELLIN: Beslutet kan betyda ännu fler asylsökande

Publicerad: