Årslång rymdvistelse viktig inför Marsfärd

1 av 5
NYHETER

En astronaut och en kosmonaut ska leva i rymden i ett helt år.

Den långa vistelsen ska ge viktiga svar inför framtida resor till Mars.

Astronauten Scott Kellys tvillingbror på marken, Mark, är en viktig pusselbit.

Den amerikanska astronauten Scott Kelly och den ryska kosmonauten Michail Kornienko lyfte på fredagskvällen från kazakstanska Baikonur i en rysk Sojuzraket.

De två ska spendera nästan ett helt år, 342 dagar, på den internationella rymdstationen ISS. Vistelsen är ett halvår längre än de vanliga ISS-besöken och kommer att ge forskare möjligheten att undersöka hur kroppen reagerar på tyngdlöshet under mycket långa tider.

Ben- och muskelvävnad försvagas av tyngdlöshet, liksom kroppens immunsystem. Dessutom ökar trycket på hjärnan och ögonen på grund av att kroppsvätskorna påverkas. Den extra långa vistelsen gör att forskarna kan se om de försämrade värdena stegras eller planar ut, efter de normala sex månaderna, rapporerar AP.

Resultaten kommer att vara viktiga inför framtida resor till planeten Mars, eller ännu längre bort.

Kan få galna tankar

Det är inte bara kroppen som påverkas. Rymdfararnas psykiska hälsa kommer att hållas under uppsikt från jorden. Scott Kelly kommer att skriva dagbok varje dag och säger att han ska skriva ner allt – nästan.

– Jag planerar att vara helt ärlig i den, men vem vet. Kanske har jag några galna tankar i slutet som jag inte vill dela med mig av, säger han till CNN.

Kornienko säger att han kommer att sakna synen av naturen och under hans sex månader långa rymdfärd 2010 fick han naturbilder skickade till sig.

Saknar inte brorsan

Scott Kellys tvillingbroder Mark, som även han varit astronaut, deltar också i den banbrytande projektet. På marken kommer hans värden att undersökas och jämföras med rymdbrodern. Bröderna Kelly är 51 år gamla.

En av de största utmaningarna för Scott Kelly blir att hålla sig inspirerad under hela året på rymdstationen. Men han kommer inte sakna sitt syskon.

– Jag har gått längre perioder utan att se honom, det var underbart, skämtade han för AP.

För Kelly innebär vistelsen amerikanskt rekord i antal dagar i rymden. Kornienko hamnar knappt 100 dagar bakom landsmannen Valeri Polyakov som mellan 1994 och 1995 befann sig på rymdstationen Mir i 437 dagar.

Med på resan är också kosmonauten Gennady Padalka från Ryssland. Han ska dock bara stanna de sedvanliga sex månaderna på ISS.

Vid 03-tiden på lördagsmorgonen dockade den ryska Sojuzraketen med ISS, uppger den amerikanska rymdstyrelsen Nasa.

ARTIKELN HANDLAR OM

ISS

Rymden

Nasa