SD-nämndemän lämnar uppdragen

En av nämndemännen vid Värmlands tingsrätt har exempelvis på Avpixlat kopplat ihop romer med stöldbenägenhet.
En av nämndemännen vid Värmlands tingsrätt har exempelvis på Avpixlat kopplat ihop romer med stöldbenägenhet.

Två nämndemän i Värmlands tingsrätt som misstänks för att ha skrivit rasistiska inlägg på nätet har begärt att få lämna sina uppdrag.

Det uppger lagman Lars Bjurström för SVT:s Värmlandsnytt.

De två nämndemännen är ledamöter för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Filipstad respektive Hagfors kommuner.

Det är Expressen som tillsammans med Researchgruppen granskat drygt 6 000 personer från alla partier som från årsskiftet valts till nämndemän och då avslöjat några Sverigedemokratiska nämndemäns rasistiska inlägg på hatsajter.

En av nämndemännen vid Värmlands tingsrätt har exempelvis på Avpixlat kopplat ihop romer med stöldbenägenhet. Och angående människor från Mellanöstern och Nordafrika har nämndemannen kommenterat: "I MENA länderna är det en 'merit' att lura dumma människor".

En annan nämndeman, i Malmö tingsrätt, skrev 2013 att det var dags för alla somalier att lämna Sverige. "Nu är det dags för alla somaliska bidragsturister att packa sina väskor och åka hem. Vi vill inte ha er i Sverige längre". På samma sajt ska nämndemannen ha fällt kommentaren "FYFAN! Vad jag hatar Islam!".

Ytterligare en nämndeman, i Attunda tingsrätt, har på Avpixlats föregångare, Politiskt inkorrekt, bland annat skrivit att det är en sed bland invandrare att vara beväpnade.

TT

Publisert: