Är migrationsdomare – och sprider rasism på hatsajter

NYHETER

Migrationsdomaren i Göteborg avgör om flyktingar ska få stanna i Sverige.

Men privat – och under ett påhittat namn – sprider hon rasism och hat på hatsajter, avslöjar Expressen och Researchgruppen i dag.

Foto: ”Sverige är ett land med vit befolkning, och så ska det förbli”, skriver migrationsdomaren på en hatsajt.

Hon sitter sedan årsskiftet i förvaltningsrätten i Göteborg, en av landets fyra migrationsdomstolar, och har som uppdrag att bland annat döma i mål där asylsökande överklagat avslag på sina ansökningar om att få uppehållstillstånd i Sverige, skriver tidningen.

Samtidigt skriver den Sverigedemokratiska politikern flitigt på flera olika hatsajter. Men under ett påhittat namn då.

Skriver flitigt på hatsajter

Expressen, som granskat 6 000 personer från samtliga partier som valts till nämndemän, har dock med Researchgruppens, ett nätverk av frilansande journalister, hjälp kunnat identifiera flera av de politikerna som sprider rasism och hat på nätet.

Migrationsdomaren i Göteborg är en av dem.

Hon har skrivit en rad inlägg om muslimer och även gett sig på ensamkommande flyktingbarn. Enligt tidningen benämner hon ensamkommande flyktingbarn som ”parasiter”.

Nekar trots bevis

På sajten Politiskt inkorrekt, Avpixlats föregångare, skriver hon bland annat: "Jag är så trött på att höra detta svammel om ensamkommande eftersom det ALDRIG kommit hit några ensamma. Dom kommer i FLOCK. O försök inte med att det är sååå synd om för de har gått över stock o sten för att komma hit....dretsnack”, enligt tidningen.

Ett annat exempel som tas upp är från hatsajten Fria tider: ”Sverige är ett land med vit befolkning, och så ska det förbli, alla har ju inte avlat 8,dels mulatter", skriver SD-politikern där.

”Ska inte sitta i våra domstolar”

När Expressen konfronterar henne vill hon först inte ge någon kommentar. Därefter nekar hon gång på gång till att ens ha skrivit kommentarerna och hävdar att det inte är hennes mejladress som är kopplad till hennes kommentarskonto. Samma mejladress har hon dock använt i bland annat kontakt med myndigheter, under sitt riktiga namn.

Ytterligare två SD-nämndemän, en av dem domare i Västmanlands tingsrätt och den andre nämndeman i Södertörns tingsrätt, anonyma förehavanden på hatsajter avslöjas av Expressen och Researchgruppen i dag. Samtidigt säger Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och nu Brottsofferjourens ordförande, att migrationsdomaren i Göteborg bör lämna sitt uppdrag. Även Anne Ramberg, Advokatsamfundets ordförande, rasar efter avslöjandena.

– Sådana personer ska inte sitta i våra somstolar, säger hon bland annat till tidningen.

Sofia Roström Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM

Rasism

Näthat