Islänningar vill ta emot fler flyktingar

Av: Monika Israelsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Flyktingar som färdats över Medelhavet anländer till Sicilien.
Foto: AP
Flyktingar som färdats över Medelhavet anländer till Sicilien.

Tusentals islänningar kräver i en Facebookgrupp att regeringen tar emot fler flyktingar. Många erbjuder husrum och mat.

– Jag vill ställa upp. Jag har gott om tid att hjälpa till att ta hand om barnen, skriver en kvinna.

Island ska ta emot 50 flyktingar från Syrien under 2015 och 2016. Det är alldeles för få, menar Bryndis Bjorgvinsdottir, skaparen av Facebookgruppen ”Kära Eygló Harðar, Syrien kallar”.

Eygló Harðardóttir är Islands social- och bostadsminister. Gruppen har snabbt fått 11 000 medlemmar, vilket är ungefär 3,4 procent av Islands befolkning.

Erbjuder husrum

Många skriver att de vill hjälpa till. De erbjuder husrum och flygbiljetter.

– Alla barn förtjänar att sova i fred på natten. Jag mår inte bra när jag sover i rena, vita sängkläder och vet att andra sover på trottoarer, skriver en kvinna.

”Finns en enighet”

Islands premiärminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson säger i en intervju med Iceland Review att det inte är realistiskt att landet tar emot 5 000 personer, som vissa i gruppen har önskat. Men han säger samtidigt att han ska tillsätta en särskild kommitté för att utreda hur Island kan svara på den internationella flyktingkrisen, eftersom det är tydligt att detta är en fråga som är viktig för islänningarna.

– Jag tror att det finns en enighet kring att vi bör göra mer för att möta problemen, vi måste bara hitta det bästa sättet att göra det, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN