Avslöjade var naziguldtåget finns – på sin dödsbädd

Av: Kerstin Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

På sin dödsbädd avslöjande han hemligheten:

Var nazisternas försvunna guldtåg finns.

Och inte nog med det – även vad som finns ombord.

Nu bekräftar de polska myndigheterna att man är till 99 procent säker på att tåget finns – och var det är gömt.

I decennier har guldhungriga lycksökare sökt efter det mytomspunna tåget, lastat med nazisternas guld och värdesaker.

Det gömdes i en tunnel i Polen under andra världskrigets sista skälvande dagar, i ett desperat försök att rädda krigsbytena undan den framryckande ryska röda armén.

"Saknar motstycke"

Förra veckan hävdade två skattletare – en tysk och en polack - att de hade hittat tåget, gömt i en tunnel i bergen, någonstans under slottet Książ i staden Walbrzych i södra Polen,

Och nu ser det ut som om det är sant:

Efter alla dessa år visar det sig nu inte bara att tåget finns – det är dessutom återfunnet.

Det bekräftar nu Polens kulturminister, som hävdar att fyndet "saknar motstycke".

På en närmast historisk presskonferens i Warsawa på fredagen avslöjade kulturministern, Piotr Zuchowski, att man nu är till 99 procent säker på att tåget, som gäckat så många, verkligen finns.

Att det äntligen hittats beror på en man som nu är död, men som inte ville ta hemligheten med sig i graven.

På sin dödsbädd avslöjade han till sist sanningen.

– Informationen om var tåget finns och vad det innehåller avslöjades på dödsbädden av en person som kände till tågets hemlighet, säger Piotr Zuchowski, enligt Daily Mail.

Stämmer med legenden

Vem mannen är, vilken nationalitet han har eller vilken roll han spelade i guldtågets historia vill kulturministern inte avslöja.

Inte heller exakt var tåget finns.

Men med hjälp av en radar, som kan se genom marken, har man lokaliserat tåget, gömt någonstans i tunnlarna i berget, längs den gamla fyra kilometer långa järnvägslinjen mellan Wroclaw och Walbrzych.

Det stämmer också med den legend, som spritts ända sedan andra världskrigets slut, som säger att tåget, lastat med 300 ton guld och andra dyrbarheter, avgick från staden Wroclaw, dåvarande Breslau, men försvann under mystiska omständigheter i närheten av Walbrzych, då Waldenburg.

Enligt radarbilderna ska tåget vara hundra meter långt.

Den okände mannen ska ha avslöjat vad som då fanns ombord, men kulturministern säger nu att man inte vet vad som finns där.

– Troligen militär utrustning, men också förmodligen juveler, konst och historiska dokument, säger Piotr Zuchowski.

– Bepansrade tåg från den här tiden användes för att frakta extremt värdefulla föremål och det här är ett bepansrat tåg, det är en viktig ledtråd.

Kräver hittelön

Kulturministern lovar också att det som finns ombord på tåget – vad det nu kan vara – ska återlämnas till sina rättmätiga ägare.

Nazisternas enorma stölder är väl kända och dokumenterade och mycket av det som stals under kriget, från såväl de ockuperade länderna som dem som togs till fånga, har aldrig kommit till rätta.

De två skattletarna som hävdar att de hittade tåget kräver dock tio procent i hittelön av värdet på tåget och dess innehåll.

Nu väntar alla på den spännande fortsättningen - att verkligen få se vad guldtåget gömmer för skatter.

Publicerad:

LÄS VIDARE