Nyheter

Miljontals kronor till fattiga fanns på planet

Av: 

TT

Sara Kvarnström

NYHETER

Bybor i Indonesien har hittat det flygplan med 54 personer, varav fem barn, som försvann under en flygning på söndagen.

Kontakten med planet bröts strax innan det skulle landat i Oksibil på Papua skriver Sky news.

På planet ska rupies till ett värde av 4 miljoner kronor ha funnits, skriver TT.

Flygbolaget Trigana Air Service, vars flygplan försvann över indonesiska Papua på söndagen, meddelar nu att de fått rapporter om en flygkrasch i området. Larmet kommer från en by i den bergiga och regnskogstäta regionen där det försvunna planet skulle landat på eftermiddagen skriver Sky news.

– Den senaste informationen är att Trigana-planet som tappade kontakten har hittats på Camp 3, i Ok Bape-distriktet i bergsområdet Bintang, säger generaldirektören för flygtransport Suprastyo till pressen på söndagen.

På planet fanns 44 vuxna passagerare, fem barn och fem personal.

I planets last ska omkring 6,5 miljarder rupies, motsvarande 4 miljoner kronor, ha funnits. Pengarna skulle distribueras till fattiga familjer, enligt postchefen i Papuas provinshuvudstad Jayapura.

Mörkret stoppar söksinsats

Även polis i byn Okbape väster om Oksibil, dit planet skulle, har fått in anmälningar om att ett flygplan kraschat in i berg i närheten.

En regeringsrepresentant säger att det inte finns några tecken på att piloten ska ha gjort något nödrop skriver Sky News.

Den nationella sökinsatsen har tagit paus över natten, men en lokal räddningsstyrka med 150 man ska vara på väg.

Tappade kontakten innan landning

Ledande tjänstemän på Indonesiens nationella sök- och räddningsbyrån, BASARNAS, twittrade på söndagen att flygplanet aldrig kommit fram till indonesiska Oksibil på centrala Nya Guinea. Planet var på väg från provinsens huvudort Jayapura på norra delen av ön.

Kontakten med planet ska ha brutits bara nio minuter innan det skulle landa, skriver AP. Inrikesflygningen med det lilla propellerplanet, ATR42-300, var planerad att ta 42 minuter.

– Det kan plötsligt bli väldigt dimmigt, mörkt och stormigt utan förvarning. Vi misstänker att det här beror på vädret. Planet var inte överbelastat, det kunde ta 50 passagerare, säger flygbolagschefen Beni Sumaryanto i ett uttalande till AFP.

Föråldrade flygplan

Flygbolaget Trigana har tidigare anklagats för att använda sig av föråldrade plan. Det försvunna ATR42-300 ska ha flugit första gången 1988. Bolaget har sedan starten 1991 råkat ut för 14 allvarliga olyckor enligt Sky news. År 2009 försvann ett annat flyg på samma rutt som ATR42-300, Jayapura-Oksibil. Det hade kolliderat med ett berg och hittades efter två dagar.

Flygbolaget är, liksom flera indonesiska bolag, bannlyst från att flyga inom EU.

President lovar bättre säkerhet

Det är inte första gången mystiska flygolyckor inträffar i området. I december kraschade ett passagerarplan från Air Asia på väg från indonesiska Surabaya till Singapore. 162 personer dog och regeringen uppmanades då att skärpa reglerna för att förbättra flygsäkerheten. Indonesiens president lovade i juli en genomgång av den åldrande flygflottan efter att ett militärplan kraschat och dödat 100 personer skriver the Himalayan Times.

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

LÄS VIDARE

Världens största flygmysterier