MP-politiker gripen i Peru

Reporter: Christoffer Nilsson, Malvina Britts

Publicerad:
Uppdaterad:

En svensk medborgare har gripits i Peru, uppger SVT.

Mannen, som är kommunpolitiker för Miljöpartiet, greps när han på juldagen landade på flygplatsen i huvudstaden.

– UD har uppgifter om att en svensk man i 50-årsåldern ska ha frihetsberövats i Lima, säger Gabriel Wernstedts, informatör vid Utrikesdepartementet.

Enligt SVT åkte kommunpolitikern för att fira jul tillsammans med sin mamma.

Men efter att ha landat på juldagen greps mannen på flygplatsen.

Mannen är medlem i Miljöpartiet som han representerar i en stad i norra Sverige.

Flydde till Sverige

Mannen kom till Sverige efter att ha flytt från Peru kring millennieskiftet. I sitt hemland ska han ha arbetat för att förbättra situationen för den fattiga befolkningen men blev stämplad som terrorist av den peruanska regeringen, enligt en tidigare intervju.

– Innan han åkte sa han att han var struken från den lista som hade funnits. Det var polisen i Peru som hade en sådan lista. Han var ju politiskt aktiv i Peru, för ”fel” sida. Det var ju många år sedan han flydde, säger en kollega.

Nu präglas situationen av ovisshet. Det finns inga uppgifter om några brottsmisstankar.

– Vi är jätteoroliga. Man hoppas ju att det ska gå att lösa. Det känns jättemärkligt att han blev fängslad, säger kollegan.

Advokat godkände resan

SVT skriver att mannen hade undersökt om det var säkert för honom att resa till Peru och han ska då ha fått godkänt av advokater i landet att resa.

Gabriel Wernstedt är informatör vid Utrikesdepartementet.

– UD har uppgifter om att en svensk man i 50-årsåldern ska ha frihetsberövats i Lima. Mannen är hemmahörande i norra Sverige och vår ambassad i Chile, som också täcker Peru, undersöker ärendet, säger Gabriel Wernstedt.

Publicerad: