Jupitertvilling ger hopp om liv i rymden

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Europeiska sydobservatoriet

NYHETER

Astronomer har hittat ett solsystem som liknar vårt eget.

Det är särskilt en Jupiterliknande planet som fått upp förhoppningarna.

– Det här är den mest precisa matchningen, säger astronomen Richard Hook till CNN.

Jupiter har varit livsviktig för livet på jorden. När planeterna formades så drog den stora gasplaneten med sin dragninskraft undan mindre objekt som skulle kunna ligga i vägen för omloppsbanor. Jupiter påverkar också asteroiders banor så att de de flyger nära eller helt enkelt flyger in i planeten.

Att ha en Jupiterliknande planet har därför setts som mycket viktig i astronomernas sökande efter ett solsystem som liknar vårt eget, med planeter som likt jorden kan hysa liv.

Upptäckte små variationer

Nu har man hittat en Jupitertvilling som kretsar kring den sollika stjärnan HIP 11915, omkring 200 ljusår från Jorden. Astronomerna som hittat den tror att den har samma egenskaper som Jupiter, att även den är en gasjätte och att den kretsar kring sin stjärna på ungefär samma avstånd som Jupiter. Fyndet gjordes med hjälp av ett teleskop i chilenska La Silla tillhörande Europeiska sydobservatoriet med vilket man upptäckte små variationer i strålningen från HIP 11915.

”Troligen jordlik planet”

Än så länge har astronomerna inte kunnat se några planeter liknande Jorden kring den avlägsna stjärnan. För att göra det krävs det att en sådan planet passerar framför HIP 11915 i en vinkel som kan bli sedd från vårt håll. Även om planetbanorna kring stjärnan tros ligga i en för upptäckt ogynnsam lutning så är astronomerna hoppfulla för att det finns jordlika planeter mellan Jupitertvillingen och HIP 11915

– Det finns indikationer på att det troligen är så, men det finns inga bevis, säger Richard Hook.

Astronomerna presenterar sitt fynd i sin studie ”The Solar Twin Planet Search”, läs den här (extern pdf).

Publicerad: