Nyheter

SD-juristen misstänkt för ny rasistskandal

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Joel Ankar i blåsväder på nytt

Joel Ankar hamnade i blåsväder när han spred hat mot judar och muslimer på nätet.

Nu utreds SD-juristen av EU-parlamentet – misstänkt för grova rasistiska påhopp.

– Han kallade mig untermensch, säger författaren och Ukip-medarbetaren Sarinder Joshua Duroch.

Joel Ankar, medarbetare till EU-parlamentarikern Kristina Winberg (SD) i Bryssel, utreds av EU-parlamentet för rasistiska trakasserier.

Anmälaren är Sarinder Joshua Duroch som arbetar för det brittiska partiet Ukip i EU-parlamentet. Han är även författare till boken "Enoch, I Am a British Indian"

Händelsen ska ha inträffat i mitten av november utanför parlamentet i Bryssel.

– Mr Ankar diskuterade hur upprörd han var över situationen i Sverige, över alla människor som kommer. Sedan sa han att jag var en "untermensch", säger Sarinder Joshua Duroch.

– Jag tror att han trodde att jag var muslim. Men jag är katolik. 

Har anmält till parlamentet

"Untermensch", eller undermänniska, användes av nazisterna för att beskriva lägre stående folk, eller raser enligt deras terminologi. Överst stod den ariska rasen.

– Det finns inte i ett civiliserat samhälle att ett sådant ord kan komma från någon som honom, en person med extrema åsikter, säger Sarinder Joshua Duroch.

– Det är fruktansvärt förolämpande. Jag har anmält det till EFDD-gruppen, där både Sverigedemokraterna och Ukip ingår. Jag har också anmält det till parlamentet.

EU-parlamentet bekräftar att det finns en anmälan och att den hanteras av en intern kommitté som utreder trakasserier.

"Grundlösa anklagelser"

Aftonbladet avslöjade i februari att Joel Ankar anonymt skrivit grova rasistiska inlägg på Flashback. Bland annat kallade han kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki för judesvin, försvarade apartheid och önskade att muslimer skulle "drivas tillbaka till öknen, med vapen om så krävs".

Kristina Winberg reagerade kraftfullt på avslöjandet och sa att hon skulle sparka honom. Men i somras visade det sig att han fortfarande jobbar kvar.

Ankar nekar

Under fredagskvällen svarade Joel Ankar på misstänkarna. I ett mejl till Aftonbladet nekar han till anklagelserna. Han skriver att han aldrig har kallat Duroch för ”untermensch”. Han hävdar att allt handlar om ett missförstånd.

”Den enda konversation jag haft med honom var när jag vänligt hälsade på honom och frågade var i Storbritannien han kommer ifrån då jag inte kände igen hans dialekt.”, skriver Ankar och fortsätter:

”Tonen från hans sida blev omedelbart aggressiv och jag valde därför att avsluta samtalet och lämna platsen där vi stod.”

Nu överväger Ankar att vidta rättsliga mot anklagelserna.

ANNONS

Passa på! Köp Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert: