Demonstranter angrep polis i Aten

Uppdaterad 2015-07-15 | Publicerad 2015-07-03

Polisen fick ta till tårgas och chockgranater när de blev attackerade av nej-demonstranter i Aten under fredagen. Temperaturen i Grekland höjs inför folkomröstningen på söndag och under fredagen gick tiotusentals människor ut på gatorna.

På fredagseftermiddagen blev det tumult i närheten av Syntagmatorget i Aten, skriver Dagbladet. En grupp anarkister ska ha attackerat polisen med stenar och andra föremål. VG rapporterar om att en liten, aggressiv grupp demonstranter började kasta stolar och sten på polisen. Enligt Reuters använde polisen tårgasgranater och chockgranater mot demonstranterna, som stöttade nej-sidan i den kommande folkomröstningen. Stämningen lugnade ned sig efter någon timme och polisen ska ha gripit en person.

Matbutik plundrades

I en annan del av Aten, området Vyronas, plundrades en matbutik av ett 30-tal personer. Personerna kastade flygblad omkring sig med ett anti EU-budskap och tog mat från hyllorna, skriver Ekathimerini. Ungdomarna lämnade stormarknaden utan att betala och delade med sig av sitt byte till förbipasserande innan de försvann därifrån.

Spänningen stiger inför folkomröstningen på söndag och under fredagen gick tiotusentals personer ut på gatorna för att visa sitt stöd för ja- eller nej-sidan. Greklands premiärminister Alexis Tsipras stöttar de sistnämnda och höll ett tal till sina anhängare på Syntagmatorget.

– Säg ett stolt "Nej" till ultimatum och till de som terroriserar er, sa han bland annat enligt VG.

Bara en procent skiljer sidorna åt

Även i andra europeiska städer som exempelvis Berlin har det hållits demonstrationer i dag mot kraven på Grekland.

Siffror från opinionsinstitutet Ipsos visar att det är oerhört jämt mellan ja- och nej-sidan två dagar före folkomröstningen. Ja-sidan har 44 procent medan nej-sidan har 43 procent. 12 procent av väljarna är osäkra, enligt Reuters.

Följ ämnen i artikeln