Här rider Karl XIV Johan genom Stockholm igen

Av: Jon Demred

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

Den första kungen Bernadotte har varit ute och ridit i natt.

På sin häst gled Karl XIV Johan i sakta mak från Slussen till Slottsbacken.

– Han har aldrig mått bättre, säger Mats Andersson som översåg ritten.

Den franska officeren Jean Baptiste lämnade Napoleons republikanska armé och red in i Stockholm 1810. Han blev den första kungen Bernadotte och tog namnet Karl XIV Johan.

Ungefär 40 år efter hans första ritt in i Stockholm förärades han med en stor bronsstaty föreställande hans intåg i staden.

Och i natt red den gamle kungen igen. Från sin ordinarie plats vid Slussen till Slottsbacken.

Har börjat rosta

Anledningen till flytten är att bronsstatyn av Karl XIV Johan och hans häst är i behov av restaurering. Den har börjat rosta och granitsockeln är i dåligt skick. Statyn ska därför få en behandling på Livrustkammaren. Därefter ska Karl XIV Johan få bevaka sitt gamla slott från Slottsbacken.

Statyn skapades av skulptören Bengt Erland Fogelberg och göts i München innan den tog båten till Stockholm. Den avtäcktes 1854 och har stått vid Slussen sedan rondellen byggdes. Enligt planerna är det också dit kungen ska tillbaka så fort renoveringen av Slussen är genomförd.

Mats Andersson företräder Projekt Slussen och översåg kungens flytt i natt. Han försäkrar att kungen var i goda händer när statyn lyftes upp på transportställningen.

– Vi har planerat flytten i flera månader. Han har aldrig mått bättre, säger han.

Publicerad: