Islamiska statens terrorvälde

Källor: IS intog Ramadi i skydd av sandstorm

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Terrorsekten IS har intagit Ramadi.

Och de tog kontroll över den strategiskt viktiga staden i skydd av en sandstorm.

Under morgontimmarna i fredags inledde Islamiska staten (IS) en attack mot staden Ramadi, elva mil väster om Bagdad. Terrorgruppen opererade i skydd av en våldsam sandstorm och fick på så sätt en viktig fördel, skriver New York Times.

Amerikanska stridsplan kunde på grund av vädret inte försvara staden från luften.

– Sandstormen neutraliserad åtminstone åtgärder som kunde ha varit avgörande, säger en militärkälla till tidningen.

Kunde inte skilja vän från fiende

Medan stormen stoppade luftunderstödet så hann IS genomföra flera bilbombdåd och dra i gång intensiva strider på marken runt Ramadi. När vädret lättade så kunde inte amerikanerna hjälpa de irakiska trupperna på marken eftersom det inte gick att särskilja vän från fiende bland de stridande, skriver New York Times.

Efter flera dagars strider kunde IS ta kontroll över staden och AP rapporterar att de också fått kontroll över stora mängder vapen. Bland annat tanks och och andra militära fordon som övergavs av flyende irakiska trupper.

”Svårt att ta tillbaka”

Förlusten av al-Ramadi är det största militära bakslaget för den irakiska regeringen i striderna mot IS på nära ett år. Det är också ett svidande nederlag för USA som har satsat enorma resurser på att utrusta och utbilda irakiska soldater och sunnimuslimska milismän, skriver TT. USA:s militärchef Martin Dempsey säger att stora ansträningar kommer att göras för att återta kontrollen över al-Ramadi, rapporterar Reuters.

– Men det kommer bli svårt, säger Pentagon-talespersonen Steve Warren, enligt AP.

Stridsflygplan från den USA-ledda allians som bekämpar IS från luften har utfört 19 anfall i trakten kring den strategiskt viktiga staden under tre dygn, på begäran av irakisk militär.

Över 500 människor har dött i de senaste dagarnas strider.

LÄS OCKSÅ:
BAKGRUND Islamiska staten – från rebellgrupp till terrorvälde

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

IS/Daesh (Islamiska staten)

Irak

Martin Dempsey