Ryssland bombar andra än IS

NYHETER

De flesta målen är grupper som slåss mot Syriens regering

1 av 3

Ryssland bombar i huvudsak andra grupper än IS i Syrien. Fyra femtedelar av målen är grupper som slåss mot president Bashar al-Assad.

Det visar analyser som nyhetsbyrån Reuters har gjort.

Minst 13 personer dödades i går när ett fältsjukhus i Sarmin i nordvästra Syrien bombades av ryskt stridflyg, skriver AFP. Bland dödsoffren fanns flera anställda på sjukhuset. Ryssland bekräftar att ett anfall mot Sarmin ägt rum men nämner inte sjukhuset.

Sarmin ligger i provinsen Idlib, som kontrolleras av olika rebellgrupper, enligt Al Jazeera.

Sedan Ryssland inledde flyganfallen mot Syrien den 30 september har Moskva betonat att huvudmålet för attackerna är Islamiska staten.

Men redan från början påpekade bedömare att även områden där IS inte finns bombades.

Bombar regimkritiska grupper

Nu visar analyser som nyhetsbyrån Reuters har gjort att 80 procent av Rysslands uttalade mål har varit i andra områden än de IS-kontrollerade.

Reuters har studerat det ryska försvarsdepartementets uttalanden sedan flyganfallen inleddes och ett onlinearkiv över ryska militärkartor.

Majoriteten av flyganfallen har genomförts i områden som kontrolleras av regimkritiska grupper. Det handlar såväl om grupper som knoppats av från al-Qaida som motståndsrörelser som stöds av USA och dess allierade.

Grupperna har gemensamt att de gör motstånd mot Syriens president Bashar al-Assad, som i veckan besökte Moskva för att tacka president Putin för hjälpen i Syrien. 

De ryska flyganfallen har hittills krävt 370 liv, enligt det syriska människorättsobservatoriet (SOHR). En tredjedel av dessa ippges vara civila dödsoffer.

Ryskt flyg filmade amerikansk drönare

USA och Ryssland kom i tisdags överens om säkerhetsrutiner för luftrummet över Syrien. Samma dag släppte det ryska försvarsdepartementet en video som visar en amerikansk drönare som flyger så nära ett ryskt stridsflyg att man kan se propellerrörelserna, skriver Daily Mail.

ARTIKELN HANDLAR OM