Räddningsverket erbjöd hjälp - fick vänta på beslut

NYHETER

Departementet gav klartecken - ett och ett halvt dygn senare

Trots att Räddningsverket var redo att skicka personal till Thailand dröjde det mer än ett och ett halvt dygn innan försvarsdepartementet gav dem klartecken att åka, uppger Sveriges Radios Ekot.

Räddningsverkets generalsekreterare Christina Salmonsson kontaktade statsekreteraren på försvarsdepartementet tre gånger under de första dagarna efter flodvågskatastrofen.

Hon meddelade att man var beredd att sända räddningspersonal till Thailand. Men det dröjde mer än ett och ett halvt dygn från det första samtalet innan försvarsdepartementet lät räddningspersonalen åka.

Ringde på annandagen

Det första samtalet ringde Christina Salmonsson redan på förmiddagen på annandagen. Då talade hon med försvarsminister Leni Björklunds närmaste man, statssekreteraren Jonas Hjelm. Men ingenting hände.

– Den 27:e på förmiddagen ringde jag på nytt upp statssekreteraren i försvarsdepartementet och sa att vi skulle kunna göra en insats för svenskar i Thailand om det behovet finns, säger Christina Salomonsson till Ekot.

Försvarsdepartementet var fortfarande inte redo att ge verket det nödvändiga uppdraget för att de skulle kunna skicka iväg räddningspersonalen.

Nytt försök

På kvällen den 27:e – 40 timmar efter de första larmrapporterna - gjorde Christina Salomonsson ett nytt försök att få besked från försvarsdepartementet.

Men fortfarande gavs ingen klartecken till Räddningsverket att de kunde åka. Det dröjer till strax före midnatt på måndag innan beskedet kommer.

Det första planet med räddningspersonal lämnar Sverige först på tisdagskvällen - två och ett halvt dygn efter katastrofen.

Vill inte kommentera

Försvarsminister Leni Björklund och hennes pressekreterare vill inte kommentera varför det dröjde så länge med besked till Räddningsverket.

Men försvarsministerns pressekretare säger till Ekot att anledningen att försvarsdepartementet dröjde var att UD dröjde med att ge klart besked till försvarsdepartementet om Sverige borde skicka någon räddningsinsats till Thailand.

Kristian Lindquist