En av de värre stormarna på senare år

NYHETER

Helgens storm är inte den värsta som dragit in över Sverige på senare år även om den var kraftig nog. 1969 var det värre då landet drabbades två gånger och för västkustens del slog stormvindar till 1984 i samma omfattning.

   – Men det är klart att det är ett av de värre stormvädren. De kommer inte tätt med den här omfattningen. säger Isagel Cedefamn, meteorolog på SMHI

Det är under senhöst och början av ett år som stormoväder bildas. Då finns kall luft i norr och varmare i söder. Det blir stora temperaturkontraster vilket gör att lågtryck med hög energi skapas.

  Närmast tillbaka kom ett oväder med orkanvindar in i december 1999. Men det var inte till utbredningen jämförbar med helgens storm.

Själva lågtrycket gick in över centrala Götaland vilket gav kraftiga vindar söder därom.

Större område

  – Det var inte så stort område som drabbades som den här gången, säger Isagel Cedefamn.

  Danmark och Skåne härjades mest av orkanvindarna den gången. I Sverige blåste det som mest 33 meter per sekund på Hanö i medelvindarna.

  – Det finns uppmätt också i den här stormen vi haft nu, men då är det ute till havs och inga mätstationer på land har visat orkanstyrka i medelvindarna, säger Isagel Cedefamn.

  I helgen var vindhastigheten uppe som mest i 30 meter per sekund på några platser, bland annat vid Västkusten.

  – Det är framför allt västkusten som drabbats värst av det här, säger Cedefamn och där är stormen jämförbar med den som inträffade i januari 1984.

  Men i perspektivet var 1969 värre och då slog stormen till två gånger, i september på västkusten, och i november i östra Svealand.

– Skadorna efter stormarna blev omfattande, säger Isagel Cedefamn.

Bedömer olika

  Men vilken storm som är värst beror förstås var man befinner sig då den slår till.

  – Det kan ju vara den värsta på den plats man är. Det gör ju att man bedömer det olika, säger Cedefamn.

  Klart är dock att följderna vid oväder av den här typen blir omfattande.

Strömavbrott följer alltid i dess spår. De orkanvindar som hemsökte Skåne 1999 under en fredagseftermiddag och kväll i december 1999 ledde till att omkring 100000 hushåll inom Sydkrafts område i inledningen blev utan ström.

TT