”De grälade före mordet”

NYHETER

Misstänkte mördaren och hans offer möttes på krog

1 av 2 | Foto: Omtyckt stamgäst Restaurangchefen Eddie Shams serverade Bengt Janson och den misstänkte mördaren timmarna före mordet. Servitrisen Jenny Larsson serverade honom i onsdags.

Här träffade Bengt Janson den misstänkte mördaren - bara några timmar innan han dog.

- De blev osams en stund, men fortsatte sedan prata normalt, säger en person som satt nära dem.

Strax efter att de lämnat baren höggs Janson ihjäl i sin lägenhet.

"Antikrundans" expert Bengt Janson, 47, var sedan länge stamgäst på krogen Söderhörnan, som ligger bara några meter från hans lägenhet på Södermalm i centrala Stockholm.

- Han var här och åt ofta. Han satt alltid ensam. Han var en ensamvarg, men mycket snäll och lugn, säger Jenny Larsson, som serverat Bengt Janson i sju år och kände honom väl.

”Pratade inte mycket”

- Han pratade inte mycket. Han kom på eftermiddagarna, satt i baren, åt och gick oftast hem runt klockan 22, säger Jenny Larsson.

I torsdags, kvällen innan Bengt Janson hittades mördad i sin lägenhet, kom han som vanligt till Söderhörnan. Han satte sig ensam i baren.

Den misstänkte 29- årige mördaren satte sig bredvid honom.

- De satt och pratade, drack öl och tittade på fotboll, säger Eddie Shams, restaurangschefen som serverade dem.

- Han och Janson har aldrig tidigare kommit hit tillsammans. Men de hejade och pratade med varandra när de möttes i baren, säger Jenny Larsson.

Fullsatt i baren

Baren var fullsatt. En man som stod i närheten berättar att Janson och 29-åringen blev osams och att 29-åringen klagade på att Janson var jobbig.

- Det var något Janson gjorde eller sa till honom och killen blev lite arg. Men sedan fortsatte de prata normalt, säger mannen.

Någon gång mellan klockan nio och elva lämnade både Bengt Janson och 29-åringen Söderhörnan.

Betalade inte

Aftonbladet har talat med flera personer som befann sig i baren på mordkvällen. Ingen kunde med säkerhet säga om de gick därifrån tillsammans eller var för sig.

- Det var väldigt mycket folk här. Jag minns inte, säger Eddie Shams.

29-åringen betalade inte för de sista tre ölen han druckit. Han sa att han inte hade några pengar. Eftersom han besökt stället tidigare och personalen kände igen honom fick han betala senare. Då gick han iväg - hem till Bengt Janson.

Ringde sin advokat

Enligt polisens tekniker fanns det inga spår efter att han brutit sig i lägenheten. Det är fortfarande oklart för polisen vad som fick 29-åringen att gå till attack. Dagen efter ringde han till sin advokat och erkände mordet.

Polisen har i Jansons lägenhet hittat bevis som binder 29-årigen till mordet.

Mordvapnet var troligen en kniv eller något annat vasst föremål.

I veckan ska det hållas en minnesstund på Söderhörnan för den mördade stamkunden Bengt.

- Han var så rar. Det känns konstigt att jag aldrig mer ska se honom, säger Jenny Larsson.

Läs mer:

Mira Micic