Aftonbladets läsare: regeringen bär ansvaret

NYHETER

Regeringen bär största ansvaret för den långsamma hjälpinsatsen efter flodvågkatastrofen, enligt läsarna.

Och när kritiken nu växer står regeringen inför sin svåraste kris hittills.

– En enig kritik från kungen till samarbetspartierna kan vara det som behövs för att fälla regeringen, säger Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet.

Aftonbladet.se har frågat sina läsare: ”Vem bär störst ansvar för misstagen under de första dygnen efter tsunami-katastrofen”.

Vid 17-tiden hade över 65 000 personer har svarat, och av dem lägger nästan 64 procent skulden på regeringen.

– Regeringen står inför sin värsta kris, säger Peter Esaiasson.

– Det normala är att sånt här blåser över. Så kan man nästan alltid säga. Men jag undrar det normala gäller här. Det här är ett mycket onormalt fall, säger Peter Esaiasson.

Det här kan mycket väl bli det som till slut fäller regeringen, tror han.

– Om man ska rösta bort en regering behövs det skäl. Och den kritik som nu förs fram passar bra in i de borgerligas tidigare kritik mot Socialdemokraterna och Göran Persson om pampfasoner och maktmissbruk, säger han.

"Borde reagerat tidigare"

Att nu även samarbetspartierna kritiserar Göran Persson kan visa sig vara ödesdigert för regeringen.

– Ju mer kritiken följer blockgränserna desto mindre fäster den. Det är de tveksamma man vill övertyga och en enig kritik från kungen till samarbetspartierna kan vara det som avgör ett val, säger Peter Esaiasson.

Han säger att regeringen förmodligen borde ha reagerat tidigare men att det är lätt att säga i efterhand.

– Annars borde man sett till att aldrig hamna i den här sitsen. Alltså, att inte erkänna att man gjort fel. Det är annars det typiska och kanske också det man försökt att göra. Det är nämligen nästan aldrig bra, opinionsmässigt, att erkänna. att man har gjort fel.

"Utlys nyval"

Statsvetaren och debattören Stig-Björn Ljunggren håller med om att regeringen står inför sin värsta kris någonsin, men att det egentligen bara handlar om opinionsbildning. Mestadels då från mediernas sidor.

– Opinionsbildning har inget med verkligheten att göra, säger han.

– Om nu oppositionen pekar ut Persson och verkligen står för sin kritik så borde de utlysa nyval – eller hålla truten. Men det kommer de inte att våga göra. De är för klena och har inte tillräckligt att komma med, säger han.

– Oppositionen säger inte att Persson har fel utan att han säger fel, nämligen sanningen. Persson gör rätt när han pekar ut UD, säger Stig-Björn Ljunggren

På frågan hur det skulle gå om ett nyval utlystes är han osäker men säger: ”Jag tror att Persson kommer att gå stärkt ur det här.”

Karl Thor