"Pippis pippi kom hit lagligt"

1 av 2 | Foto: PRIVAT
KALLADE HONOM MALTE Jan Tromark förde in papegojan till Sverige 1967. Han menar att allt då gick rätt till.
NYHETER

Aftonbladet har lyckats hitta papegojan Douglas förste ägare i Sverige.

Men trots det kan inte Jordbruksverket säga om Tropikhuset i Jönköping får det tillstånd som krävs.

- Han kom hit lagligt, säger Jan Tromark, som köpte filmpapegojan 1967.

Som Aftonbladet tidigare berättat får stjärnan från "Pippi på de sju haven" inte längre visas upp på Tropikhuset i Jönköping.

Det eftersom ägarna, Elisabet Jensen och Ragnar Birgersson, saknar det tillstånd som krävs. För att få det måste de kunna bevisa hur och när den ljusröda aran kom till Sverige - något som de inte har kunnat.

- Det är ju helt omöjligt, menade Elisabet Jensen tidigare i veckan.

Men efter intensivt sökande och med hjälp av en av de närmare 40 000 läsare som har hört av sig har nu Aftonbladet lyckats hitta alla de tidigare ägarna ända sedan Douglas kom till Sverige 1967.

Satt i karantän

- Jag köpte honom direkt från importören som hette Alf Nordin när han fortfarande satt i karantän. Så jag vet att han inte är olaglig på något sätt. Tyvärr har inte jag några papper kvar, men jag kan gå i god för det, säger Jan Tromark och fortsätter:

- Han kom från Brasilien och vi döpte honom till Malte. Trots att jag hade en massa aror i den zooaffären jag drev minns jag honom väl. Han var en av mina favoriter.

Men trots att det nu finns bevis för att Douglas kom till Sverige långt innan de första reglerna trädde i kraft i mitten på 70-talet kan inte Jordbruksverket svara på om ägarna kommer att få tillståndet.

Utredning pågår

- Det vet vi inte än. Just nu pågår en utredning kring ägarnas tillståndsansökan. För närvarande väntar vi på ett utlåtande från experter på Naturvårdsverket. När de är klara kommer vi att ta ett beslut, säger Nils-Åke Fag, biträdande enhetschef på Jordbruksverkets djurskyddsenhet.

Har chanserna förbättrats i och med att de nu vet vem som tog Douglas till Sverige?

- Det är inte säkert att det gör någon skillnad. Men jag tycker absolut att de ska komplettera sin ansökan med de fakta ni har fått fram. Sedan får vi se vad som händer.

Douglas olika svenska ägare genom åren

Nils Olauson