Hans jobb: Ge de döda namn

NYHETER

Svenska id-experterna kan klara 30 kroppar varje dag

BANG MUANG

När kriminalteknikern Bo Karlström kom till templet i Bang Muang såg han över tusen lik:

– Jag har aldrig sett något liknande.

Foto: VÄRSTA UPPDRAGET Kriminalteknikern Bo Karlström (i mitten) och hans kolleger i den nationella id-kommissionen har ett mycket krävande jobb framför sig – att identifiera offren för naturkatastrofen.

I går morse började Nationella identifieringskommissionen sitt arbete.

Templet ligger några kilometer norr om Khao Lak – en av tre uppsamlingsplatser för döda kroppar. Det talas om 8?000 lik i dis-triktet.

Här ska rättsläkaren Ritta Kaupilla och hennes expertteam försöka ge de döda ett namn innan de kan skickas hem för begravning.

Har lång erfarenhet

– Vi börjar från den här raden och tar prover och dokumenterar, säger hon och pekar på ett område i fältet av döda människor.

Förutom kriminalteknikerna Bo Karlström, Lennart Palm och Sonny Björk består hennes team av rättsodontologerna Håkan Bengtsson och Irena Davidsson.

De har samtliga lång erfarenhet av svåra uppdrag. Flera var med efter terrorattentatet på Bali och andra har deltagit i internationella uppdrag i Bosnien och Kosovo.

”Enorm ansamling”

Men inget kan liknas vid vad som nu väntar dem.

– I Kosovo var det jobbigt med alla anhöriga som stod inpå oss, men där var det mer utspritt. Inte den enorma ansamling av döda, säger Sonny Björk.

Identifieringspersonalen från Sverige, Danmark och Norge samarbetar i ett litet hörn av tempelområdet.

Arbetet tar lång tid

De bildar tillsammans ett skandinaviskt team på ett 30-tal personer.

– Vi följer norrmännens rutin till en början. De började sitt arbete redan på fredagseftermiddagen och har byggt upp ett system, säger Sonny Björk.

Det är ett svårt arbete som kommer att ta mycket lång tid.

– Vi ska gå igenom samtliga kroppar, ta DNA-prover, undersöka tänderna, ta fingeravtryck och dokumentera om det finns särskilda kännetecken på dem, berättar Bo Karlström.

Det svenska teamet uppskattar att de i bästa fall kan klara 30 kroppar om dagen.

Per-Ola Ohlsson