100 funna skadade skandinaverna – ett missförstånd

NYHETER

Tidigare på nyårsdagen rapporterades att ytterligare 100 skandinaver skulle ha hittats på olika sjukhus i Thailand.

Det var ett missförstånd.

Jan Sander, vice vd för SOS International, organisationen som ska ha rapporterat nyheten, sade till TT att missförståndet om de 100 ”nyfunna” skandinaviska patienterna beror på att patienter flyttas från Phuket till olika sjukhus i Bangkok utan att SOS International informeras.

– Det är korrekt att vi fortfarande går runt på sjukhuset och hittar patienter som vi inte har sett förut, sade han i telefon på lördagen.

– Men det är inte nya skadade skandinaver utan personer som flyttats och som vi inte har registrerat förut i Bangkok.

Plan med skadade

Natten till nyårsdagen landade ett plan klockan 02.30 på Arlanda flygplats utanför Stockholm med cirka 130 resenärer från Phuket ombord, varav flera var skadade. Enligt informationschefen på Stockholms läns landsting Anders Fridell, som befann sig på Arlanda, var det sex personer som fördes till sjukhus.

– Ur medicinskt perspektiv är de inte allvarligt skadade, sade han.

Enligt Fridell togs också flera resenärer omhand av sjukvårdspersonal vid gaten, och någon behövde också mer intensiv psykologisk hjälp.

Liksom tidigare fick samtliga resenärer från katastrofområdet möjlighet att besöka det kriscentrum som har upprättats på flygplatsen.

Läkare mötte upp

Det första ambulansflyget från Bangkok landade på Arlanda flygplats utanför Stockholm klockan 03:50 på natten till nyårsdagen. Tre läkare och övrig sjukvårdspersonal mötte upp vid hangaren för att kunna hjälpa de cirka 30 patienterna som fanns ombord.

– Flera av dem kommer att föras direkt till sjukhus, berättade Marie Johannesson, barnläkare vid Uppsala Akademiska sjukhus och en av de läkare som fanns på flygplatsen för att ta emot patienterna.

Ett trettiotal ambulanser från olika län hade kallats till Arlanda.

Enligt uppgifter till TT var 4–5 av patienterna ombord allvarligt skadade. Det rörde sig om allt från svåra benbrott till drunkningstillbud.

Majoriteten av de cirka 30 ombordvarande behövde föras till sjukhus, enligt de preliminära bedömningar som läkarna gjorde.

TT