Värmen kopplar greppet i helgen

Publicerad:
Uppdaterad:

Sol nästan överallt - och snabb snösmältning i norr

Det blir soligt och milt i hela Sverige i helgen - på vissa ställen mer än 15 grader. Men passa på och njut för redan nästa vecka kan det vara dags att ta fram paraplyet igen.

På lördag lyser solen nästan överallt, samtidigt som snösmältningen i norr kommer igång på allvar i främst Jämtland och Härjedalen.

- Det är ganska hyggligt läge med ett högtryck i sydost och en högtrycksrygg som drar in över landet, säger Lennart Wendt, meteorolog vid SMHI.

Risk för dimmoln

Värmen och smältvattnet lockar fram en del dimmoln. På lördag bildas också höga stackmoln i stora delar av Syd- och Mellansverige.

- Men lördagen blir bra på de flesta håll, även om det på vissa håll, främst västkusten och västra delarna av Norrland drar in moln från fronter som ligger västerut.

På söndag ser det sämre ut i västra delarna, även om värmen håller i sig. I släptåg väntar sämre väder i alla fall i södra delen av landet.

- Men det växlar. Och det blir ganska milt i luften, upp till 15-16 grader.

Nattfrosten håller sig kvar ett tag till.

- Det hänger på om det klarnar upp eller inte till kvällen. Det blir nattfrost på en del ställen, men kommer det in lite moln så blir det inte lika kallt, säger Lennart Wendt.

Liten risk för översvämning i år

Värmen sätter också igång en snabb snösmältning i norr redan nu i helgen. Trots det bedömer SMHI att risken för översvämning är liten.

- Som det ser ut nu så blir det snabb spridning men det verkar inte gå upp till några varningsnivåer, säger Håkan Sanner, hydrolog vid SMHI.

Att risken för höga flöden är liten beror på att det är mindre snö än normalt i skogs- och inlandet.

- Ur översvämningssynpunkt är det bra. I fjällen finns mer snö, men där finns också de stora magasinen som kan ta emot vattnet, säger Håkan Sanner.

Caroline Olsson

Publicerad: