Nyheter

Svenska styrkorna: "Vi är beredda på nya kravaller"

NYHETER

UD avråder från resor till Kosovo

Idag på torsdagen avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till Kosovo.

Även om det i natt och på förmiddagen varit något lugnare kan våldsamheterna lätt blossa upp igen.

Minst 22 personer har dödats i de värsta oroligheterna i Kosovo sedan 1999 då FN och Nato övertog kontrollen.

Elva svenska soldater har skadats lindrigt i kravallerna.

- Efter midnatt lugnade det ner sig och just nu är det ganska lugnt, säger Henrik Berger, pressinformatör på Swedint i Uppsala.

Han tror att de skadade svenskarna kommer att bli kvar i området.

- Jag är ingen läkare men skadorna är relativt lindriga. En hjärnskakning, fotledsskador, mjukdelsskador. De är mörbultade helt enkelt. Men de får vård därnere nu och jag bedömer det som att de blir kvar där och inte behöver skickas hem.

Oron inleddes i måndags då en ung serb skottskadades i byn Caglavica, en halvmil söder om provinshuvudstaden Pristina. När sedan tre albanska pojkar drunknade utanför staden Mitrovica i norr - efter att ha jagats av serber med hundar, enligt albanska uppgifter - spreds oroligheterna snabbt.

Enligt myndigheterna dödades minst sex personer i Mitrovica i onsdags.

På den lilla bron över floden Ibar, som delar staden i en albansk och en serbisk del, använde FN:s fredsbevarande styrkor tårgas och gummikulor för att hindra folkgrupperna att nå över till varandra.

Skadade svenskar

Skottlossning och sammanstötningar rapporterades även från en rad andra platser i Kosovo. Enligt Kosovos hälsovårdsdepartementet dödades bland andra tre personer i Lipljan, tre i Caglavica, två i Urosevac, en i Pec, en i Gnijlane och en i Pristina. Över 250 personer ska ha skadats.

I Caglavica sköt norska FN-soldater ihjäl chauffören i en bil som i hög fart körde på två soldater.

Oro i Serbien

Oron har även spridits till Serbien efter rapporter om att medeltida serbisk-ortodoxa kyrkor och kloster och serbiska hem satts i brand i Kosovo. I staden Nis i södra Serbien satte en rasande folkmassa eld på en moské och en annan attackerades sent i onsdags i Belgrad.

Serbiska radiokanalen B92 citerade en anonym FN-tjänsteman i Kosovo som beskrev den albanska attackerna mot serber som en ''pogrom''.

- En kristallnatt är på gång i Kosovo. Kyrkor brinner och folk attackeras av inga andra skäl än deras etniska bakgrund, sade FN-tjänstemannen till B92.

''Albansk terrorism''

Serbiens premiärminister Vojislav Kostunica har fördömt vad han kallar ''albansk terrorism''.

- Serbien och Serbien-Montenegro har inte möjlighet att direkt skydda serber i Kosovo. Men var säkra på att regeringen kommer att göra allt för att stoppa våldet och terrorn i Kosovo. Händelserna visar den albanska separatismens sanna natur, sade Kostunica efter ett extrainkallat regeringssammanträde enligt AFP.

Den serbiska polisen har höjt beredskapen längs gränsen mot Kosovo. I Montenegro har gränsen mot Kosovo stängts för fordon.

Trötta svenskar

FN-styrkorna i Kosovo består av omkring 17 000 man. Från Bosnien är ytterligare 100-150 amerikanska soldater på väg som förstärkning. Sverige har drygt 500 KFOR-soldater på plats, med ansvar över bland annat Pristina och flera serbiska enklaver söder om staden.

- Även om vi var förberedda så är många chockade över att det eskalerade så snabbt. Men stämningen är god, även om många är trötta och utmattade, psykiskt och fysiskt, sade pressofficeren Jesper Liedholm till TT.

De svenska soldaterna kommer även under torsdagen att bevaka huvudvägen mellan Pristina och Caglavica.

- Vi är beredda på nya kravaller under dagen. Men ännu så länge är det lugnt.

Simone Söderhjelm, TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter