"Nästan omöjligt att få bort bilderna"

NYHETER

Polisen står handfallen inför problemet

Se dig om innan du drar av behån på badstranden nästa gång.

Tar någon en nakenbild i smyg och fotot hamnar på nätet är det nästan omöjligt att få bort det – och lika svårt att ställa någon till svars.

– Och om någon döms bli det nästa alltid till bara några dagsböter, säger Anders Ahlqvist, chef för Rikskriminalens internetenhet.

Så fort bilderna läggs ut på internet blir de hela världens egendom.

Och polisen står handfallen:

– Det är viktigt att komma ihåg att när de väl ligger där går det aldrig att få bort dem, säger Ahlqvist.

– Visst, rent teoretiskt skulle vi i efterhand kunna förbjuda sajterna att publicera bilderna, men då finns de redan i tusentals privatdatorer över hela världen, säger Ahlqvist.

Många kryphål i lagen

Och det är svårt att få lagen med sig. Varken fotograferna eller de som publicerar bilderna löper någon större risk att åka dit. Visserligen står det i personuppgiftslagen att det är förbjudet att publicera känsliga bilder på nätet utan den berördas tillstånd, men lagen är väldigt svår att applicera på internetfall, menar Ahlqvist.

– Det finns gott om kryphål. Man kan exempelvis hävda att publiceringen sker i ett journalistiskt syfte, och att man publicerar en artikel om svenska badstränder. Då blir det helt lagligt, säger han.

I personuppgiftslagen står det också att känsliga bilder inte får röja personens identitet. Men även den regeln är enkel att slinka undan.

– Några pixlar över ansiktet, så löser det problemet.

Dagsböter vanligast

Bilderna måste dessutom identifieras som speciellt känsliga för att publiceringen ska vara olaglig.

– Hur man skulle klassa toplessbilder från en badstrand vet jag faktiskt inte.

Ett annat brott som domstolen rent teoretiskt skulle kunna fälla smygfotograferna för är ofredande. För att någon ska kunna fällas för det krävs att han har utsatt någon för ”hänsynslöst beteende”.

– Ett ytterst luddigt begrepp. Straffet är böter eller fångelse i ett år, men att domstolen dömer till något annat än dagsböter hör till ovanligheterna. Man kan bara konstatera att våra lagstiftare inte ser på de här brotten som allvarligare än så, säger Ahlqvist.

Problem i andra länder

Ett stort problem är också att många av sajterna inte är svenska. Om bilder på en svensk kvinna publiceras på en amerikansk sida är det de amerikanska reglerna man måste följa.

– Många länder har ännu lösare regler än Sverige. USA är ett exempel där det är väldigt svårt att sätta dit någon för kränkande bildpublicering. Lagen om yttrandefrihet väger tyngre än allt annat.

Om du blir utsatt

Anna-Maria Carnhede