Valet av Edwards ökar Kerrys försprång

NYHETER

Washington

Demokraterna går framåt i en opinionsundersökning inför det amerikanska presidentvalet efter att partiets presidentkandidat John Kerry utsett John Edwards till vicepresident. Kerry skulle vinna över president George W Bush om valet hölls nu.

Det visar en ny opinionsundersökning i Newsweek.

Paret Kerry-Edwards leder över Bush och vicepresident Dick Cheney med en marginal på sex procentenheter, 51 respektive 46 procent.

I undersökning, som genomfördes mellan den 8 och 9 juli, deltog 1 001 personer. Felmarginalen är fyra procent.

Det var den första opinionsundersökningen som gjorts i Newsweek sedan Kerry utsåg Edwards till vicepresident den 6 juli. I den tidigare undersökningen ledde Kerry över Bush med 46 respektive 45 procent.

Men om den oberoende kandidaten Ralph Nader skulle ställa upp, skulle Kerry-Edwards försprång över Bush-Cheney minska till 47 respektive 44 procent.

Undersökningen kommer samtidigt som spekulationerna om att Cheney kanske skadar Bushs chanser att återväljas. Cheney har varit ett lätt byte för demokraternas kritik på grund av sin roll som förespråkare för invasionen i Irak och sina tidigare band till oljeservicekoncernen Halliburton. En utredning har inletts om att företaget tagit ut överpriser för både mat och bränsle som distribuerats i Irak.

TT-Reuters