Polisen har slarvat bort bevis

NYHETER

Mordutredningar står stilla efter att flyttkartonger försvunnit

Spår på ett par byxor skulle med ny DNA-kritik kunna lösa ett kvinnomord i Humlegården som skedde i början av 80-talet.

Om inte polisen hade slarvat bort bevismaterialet.

- Vi har haft omorganisationer och flyttat och därför kan det vara svårt att hitta de här kartongerna, säger kriminalkommissarie Bo Wide.

Med hjälp av ny DNA-teknik granskas sedan en tid flera gamla mord. Den moderna tekniken ska göra det möjligt att skaffa nya bevis som inte tidigare gick att hitta. En särskild grupp i Stockholm arbetar med tre uppmärksammade kvinnomord från början av 80-talet. Men bevismaterialet har försvunnit, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Blodspår

Bland annat är ett par byxor från ett uppmärksammat mord på en 27-årig kvinna i Humlegården i Stockholm borta. Blodspåret på kläderna skulle kunna fälla en gärningsman från mordet.

- De skulle naturligtvis kunna leda oss fram till gärningsmannen. Man skulle även kunna fria tidigare misstänkta gärningsmän, säger Bo Wide som arbetar i den så kallade mordanalysgruppen.

Fria eller fälla

I ett fall har man hittat kläderna som Statens kriminaltekniska laboratorium nu gör DNA-analyser på, men även i ett annat mordfall är kartongerna med bevismaterialet borta.

Ingen kan förklara hur bevisen försvunnit.

- Jag har ingen koll på hur man har hanterat detta. Varje polisdistrikt har sina egna rutiner, säger Wide till Ekot.

Fler kan vara borta

Enligt Bo Wide kan bevismaterialet i betydligt fler mordutredningar ha kommit bort och med det möjligheterna att klara upp fallen.

- Naturligtvis blir man rädd för det. Det är ju två fall där kartongerna inte kommit fram än, men förhoppningsvis gör de det.

Mordanalysgruppen studerar ytterligare fem fall, där man kunnat hitta allt bevismaterial. Bland annat ett mord på en 25-årig KTH-student som knivdödades på Valhallavägen i Stockholm 1996. Där kan åtal komma inom några månader.

Tove Wennergren