Stjärnan fast för sjöfylleri

NYHETER

Mikael Persbrandt nekar: Det var inte jag som körde

1 av 2 | Foto: FOLKKÄR Mikael Persbrandt är en av våra mest folkkära skådespelare känd bland annat som Gunvald Larsson i Beckfilmerna och för sina roller på Dramaten.

Skådespelaren Mikael Persbrandt, 40, misstänks för grovt sjöfylleri i Stockholms skärgård.

När han greps av polisen tidigt i torsdags morse hade han över en promille i blodet.

- Det var inte jag som körde båten, säger han till Aftonbladet.

Vid halvfyra-tiden i torsdags morse stoppades Mikael Persbrandt av kustbevakningen i området Kolström, en farled mellan Sandhamn och Stockholm.

Enligt uppgift var båten, en mindre, men mycket snabb motorbåt, på väg från Wermdö golfklubb och for fram så illa på vattnet att den väckte uppmärksamhet. Sällskapet körde i riktning mot Stockholm.

Över en promille

Kustbevakningen förde in båten med Mikael Persbrandt ombord till land, och eftersom besättningen misstänkte sjöfylleri överlämnades han omgående till polisen.

- Han togs in till polisstationen i Nacka för att blåsa och det visade sig att han hade över en promille i blodet, säger Christer Angeria, stationsbefäl i Nacka.

Grovt sjöfylleri

Polisen har inlett en förundersökning i ärendet. Misstanken gäller grovt sjöfylleri eftersom Mikael Persbrandt enligt polisens blåsinstrument hade 0,51 milligram per liter i utandningsluften, vilket motsvarar drygt en promille i blodet. En fällande dom kan ge fängelse.

Uppträdde bråkigt

Mikael Persbrandt uppträdde enligt polis bråkigt och stökigt den halvtimme han hölls kvar på polisstationen.

Persbrandt förnekar att han körde båt berusad när han togs av polisen.

Han vill heller inte säga något om var han befann sig tidigare under kvällen, om han druckit alkohol eller vilka som var med i båten.

- Det var inte jag som körde, det har jag sagt till polisen, om jag varit på restaurang eller inte är min privatsak, i övrigt har jag inga kommentarer, säger han.

Fyllan ökar

Enligt Per Koziel på Nacka-polisen ökar sjöfylleriet markant i Stockholms skärgård. Därför har kustbevakningen ständiga kontroller ute till sjöss.

- Folk tar för lätt på att köra båt berusad, problemet är sjökrogarna som växer upp som svampar, säger han.

Kändisklubb

Området utanför Wermdö golfklubb bevakas flitigt. Varje onsdag under sommarsäsongen har restaurangen Le Golf diskotek till klockan 03.00. Stället är populärt och får ofta besök av kända personer, som Mikael Persbrandt.

Kan ge fängelse i upp till två år

Flest sjöfyllor utanför storstäderna och Smögen

Malin Nord, Andreas Harne