”Får man fler brudar om man har tatueringar?”

NYHETER

Läs chattet med SPT:s ordförande Max Bodlund

Max Bodlund är ordförande i Sveriges professionella tatuerare och har varit tatuerare i tio år.

Han har aldrig sett en bra laserborttagen tatuering.

I dag chattade han med aftonbladet.se:s läsare – och berättade att riskerna med att tatuera sig är minimala.

Sen passar han på att avliva en myt.

jorra säger: Vilken är den vanligast tatueringen folk gör nuförtiden?

   Max Bodlund säger: Det finns som tur är ingen sån. I dag är folk mycket mer varierande i sin smak. Förr valde man bestämda motiv. I dag har man en tanke och så diskuterar man den med tatueraren. Folk hittar motiv hemma i nån bok eller på internet. Som yrkesman tröttnar man därför inte på yrket.

Lemmy säger: Vilka är det som tatuerar sig i dag? Är det bara kåkfarare, sjömän och småbrudar?

   Max Bodlund säger: Haha. Absolut inte. I dag är det verkligen hela spektrat. Alla gör det. Från småskolefröknar till universitetsstudenter. Arbetare, fattiga, rika...

lizza säger: Var gör det ondast att tatuera sig? Och var är det "skönast"?

   Max Bodlund säger: Det gör ondast att tatuera sig på knölar som armbågar och i armveck. Och där man har som tunnast hud och på ställen som lovehandles och gäddhäng. Det gör minst ont att tatuera sig på ställen som är designade att tåla stryk, som utsidan av armarna. Uppe på ryggen gör ofta mindre ont än nedre delen av ryggen. Men det är ofta väldigt personligt. Vissa tycker att det gör ondare uppe på ryggen, medan andra tycker att det gör ont längre ner. Det är svårt att kategorisera.

BeArE säger: Får man tatuera sig var man vill på kroppen?

   Max Bodlund säger: Rent lagligt så får man det. Men om man till exempel går till en studio som är ansluten till Sveriges professionella tatuerare, SPT, så finns det vissa riktlinjer. Vi tatuerar inte på huvudet till exempel. Det är av rent moraliska aspekter.

g säger: Går det att ta bort tatueringar senare om man inte vill ha kvar dem längre?

   Max Bodlund säger: Det finns vissa metoder. Det bästa är oftast att göra en cover up. Då gör man en ny tatuering över den gamla, om det går. Om det är små tatueringar så är det ofta väldigt lätt. Medan väldigt stora tatueringar är så gott som omöjliga att tatuera över. Sen finns det alternativ som laser. Och sjukhus har ibland skurit bort tatueringar. Men det bör tilläggas att laser har stora problem om det är en stor tatuering. Än så länge har jag aldrig sett en bra borttagen tatuering med laser.

tes säger: Vad finns det för risker med att tatuera sig?

   Max Bodlund säger: Så länge man går till en studio som kan hygienbiten så är riskerna minimala. Om man har gått till en tatuerare som har gjort en "steril" tatuering så är riskerna enbart om kunden inte tar hand om såret på rätt sätt. Om man tar hand om såret efter tatuerarens direktiv så är det så gott som riskfritt. Det är väldigt viktigt att man går till en tatuerare som har vakuumautoclave och som arbetar under sterila arbetsformer. Att gå till en hemmatatuerare kan vara väldigt riskabelt då dessa varken gör bra tatueringar eller vet vad som krävs för att veta hur man arbetar under sterila arbetsformer. 95 procent av de som vill ta bort tatueringar har gått till en hemmatatuerare eller nån som verkligen inte kan sitt jobb.

Johan säger: Vilka motiv säger ni som är anslutna till Sveriges professionella tatuerare blankt nej till?

   Max Bodlund säger: Till exempel hakkors. Om det kommer in en finnig 18-åring som vill ha någon extrem tatuering kanske man försöker styra bort det. Allt måste ställas i relation till kunden. Vad är det för person, och vad är det för motiv?

poqahontas säger: Är det vanligt att man tatuerar in namn? Är det något du rekomenderar att man inte gör eller...?

   Max Bodlund säger: Om man älskar en person så har jag inga problem med att skriva det. Namn är oftast små saker. Skulle man ångra det så är det ofta väldigt lätt att tatuera över. Om en person kommer in och har varit tillsammans med en tjej i två månader och vill ha hennes namn över hela magen – då kan man undra om han är ute och cyklar. Då försöker man nog avstyra det.

mattias säger: Vilken är den mest bisarra tatueringen som du har gjort?

   Max Bodlund säger: Det vill jag inte gå in på. Det är kundens privilegium att ha för sig själv.

Kringlan säger: Hur går man till väga för att bli professionell tatuerare? Går man som lärling?

   Max Bodlund säger: Ja. Det måste man göra. Om man är intresserad av att lära sig yrket ska man försöka hitta en seriös tatuerare och få en lärlingsplats. Kravet är att man är väldigt duktig på att rita och sen ska man ha god social kompetens.

calle säger: Har tjejer och killar några favoritställen de vill tatuera sig på?

   Max Bodlund säger: Nä.

säger: Jag har hört att man numera kan göra en "riktig" tatuering som inte sitter kvar lika länge, den växer bort på 5 år. Kan det stämma?

   Max Bodlund säger: ABSOLUT INTE. Det är en myt och en lögn. Det finns de som gör sådana tatueringar, eller snarare påstår sig göra sådana tatueringar. De lovar allt från tre år till fem år till sju år... Men sätter man färg i läderhuden så sitter den kvar. Jag har sett tatueringar där tatueraren har lovat att den ska vara borta inom fem år. Men de ser likadana ut efter tio år. Sen kan man fråga sig: om en tatuering ska försvinna inom fem år, hur ser den då ut efter 2,5 år? Magiska färger finns inte.

cherry säger: Får man fler brudar om man har tatueringar?

   Max Bodlund säger: Absolut! Det garanterar jag. Man får med ett garantivbevis (skämt).

annie säger: Får man fler killar om man har tatueringar?

   Max Bodlund säger: Ja, det hoppas jag. Men det får de kvinnliga tatuerarna berätta mer om.

   Max Bodlund säger: Om ni har fler frågor får ni gärna vända er till en SPT-ansluten tatuerare. Som avslutning: en billig tatuering är sällan en bra tatuering. Och en bra tatuering är sällan billig. Kom ihåg att en tatuering är för livet. Om man ska köpa en bil i sitt liv så köper man inte en rostig Skoda.