Han vill starta ett superparti

NYHETER

Lars Leijonborg får stöd av borgerliga politiker

Det rör på sig i de borgerliga leden.

Flera tunga borgerliga namn stödjer folkpartiledaren Lars Leijonborgs förslag om ett nytt "superparti".

Foto: vill förändra ”Jag tycker att man mycket seriöst ska överväga en sammanslagning av två eller flera av de borgerliga partierna”, sa Leijonborg.

Det var i en intervju på Svenska Dagbladets ledarsida i går som folkpartiledaren Lars Leijonborg i går luftade tanken om ett borgerligt superparti.

- Jag tycker att man mycket seriöst ska överväga en sammanslagning av två eller flera av de borgerliga partierna, sa han.

Vilka partier som fp i så fall skulle gå ihop med ville han inte specificera. Enligt SvD skulle det i första hand handla om centerpartiet, i andra hand om kd.

Partiledningarna: Nej

Partiledningarna i c, kd och m sa unisont tvärnej till folkpartiets frieri. Till och med det egna ungdomsförbundet, Luf, slaktar förslaget.

- Man börjar i fel ända när man börjar med formen för politiken i stället för innehållet, säger centerpartiets partisekreterare Jöran Hägglund. Han påminner om det misslyckade fusionsförsöket mellan c och fp 1974, då partimedlemmarna satte sig på tvären mot partiledningarnas planerade samgående.

Men alla i den borgerliga sfären är inte lika avogt inställda till Leijonborgs frieri.

Han får stöd från flera tunga borgerliga namn.

Mauricio Rojas, samhällsdebattör och vd på

liberala tankesmedjan Timbro, tror att det krävs en sammanslagning för att skapa "ett trovärdigt borgerligt regeringsalternativ".

"Det börjar bli löjligt"

- Det börjar bli löjligt med fyra partier. Man får intrycket att de finns bara av tradition, säger han.

Även kristdemokraternas EU-parlamentariker Anders Wijkman och centerpartiets ungdomsordförande Fredrick Federley, stödjer Leijonborgs förslag.

Landshövding Anders Björck, tidigare moderat försvarsminister, föreslog redan för ett par år sedan att de fyra borgerliga partierna skulle bytas ut mot ett enda storborgerligt parti.

- Jag tycker att det är ganska naturligt att man för den diskussionen. Det handlar om att få slut på kannibalismen mellan de borgerliga partierna.

De vill också se det borgerliga storpartiet

5 tuffa knäckfrågor för partiet

Irene Beertema