Så lever Saddam i fängelsecellen

NYHETER

Exdiktatorn äter amerikanska muffins och odlar blommor

Amerikanska muffins räknas till Saddam Husseins favoritgodis.

Den förre irakiske diktatorn mumsar på muffins och kakor, samtidigt som han läser Koranen och skriver poesi, under sin fängelsevistelse.

En av dikterna handlar om ärkefienden George W Bush, uppger The Guardian.

Foto: Det verkar inte gå någon nöd på Saddam Hussein i fängelset. Han påtar i trädgården och äter amerikanska muffins.

Bakhtiar Amin, människorättsminister i Irak, är den förste regeringsmedlemmen som har besökt Saddam, där han sitter inlåst i en tolv kvadratmeter stor cell.

För Guardian berättar Amin, som är kurd och kommer från Kirkuk, att Saddam ägnar tiden i fångenskap åt att odla blommor, läsa Koranen och skriva poesi.

– En av dikterna handlade om George Bush, men jag hade inte tid att läsa den, berättar Amin för Guardian.

Vägrar ta cancerprov

Flera av Amins familjemedlemmar mördades under Saddams styre, och han säger att han inte kunde förmå sig att prata med den förre diktatorn, men att Saddam såg ut att må bra.

Saddam Hussein sitter i en vit cell med luftkonditionering, skild från de andra fångarna.

Han har under en tid fått behandling mot prostatabesvär, och högt blodtryck. Han har blivit erbjuden att göra ett vävnadsprov, för att undersöka cancerrisken, men det vägrade han.

Gått upp i vikt i gen

Under den första tiden i fångenskap gick den förre diktatorn ned fem kilo, eftersom han vägrade äta fet mat. Nu har han gått upp i vikt igen, enligt Amin.

Saddam Hussein börjar dagen med en 1300-kaloriers frukost, som också andra viktiga fångar får. Under dagen får han två lagade mål mat, som bland annat kan bestå av potatis eller ris och broccoli, tillsammans med fisk, nötkött eller kyckling. Till efterrätt serveras ex-diktatorn frukt, som apelsiner, plommon, äpplen och päron. Men Saddam har fått smak för amerikanska godsaker, och väljer helst muffins eller kakor efter maten.

Påtar i trädgården

Den dagliga motionstiden tillbringar Saddam Hussein ute i trädgården, där han sköter om buskar. Han har dessutom placerat ut stenar i en ring kring en palm.

– Det är ironiskt att se hur han bryr sig om sin omgivning, när man tänker på att han är ansvarig för en av de största eko-katastroferna, när han dränerade träskmarkerna i söder, säger Bakhtiar Amin.

Saddam Hussein har inte tillgång till tv, radio eller tidningar. Däremot finns 145 böcker att välja mellan, böcker som Röda Korset har donerat till fångarna. Hjälporganisationen besöker fängelset var sjätte vecka.

"Ville kräkas"

Under sitt besök i fängelset träffade Amin på andra fångar ur den förra irakiska regimen, bland dem Saddams halvbror Barzan al-Tikriti. al-Tikriti närmade sig Amin under dennes besök, och beklagade sig över att över huvud taget sitta fängslad.

– Herr minister, vad gör jag här? Jag är inte som de andra, jag är inte som Ali Hassan al-Majid (som gav order om attacken med kemiska vapen mot kurderna i norra Irak, 1980, red:s anm), sade al-Tikriti till Amin.

– Jag försökte kontrollera mina känslor, men ärligt talat ville jag bara kräkas, berättar Amin för Guardian.

Tidigare artiklar

Karin Klarström