Margot Wallström kvar som EU-kommissionär

NYHETER

Margot Wallström får fortsätta som svensk EU-kommissionär ytterligare en period. Det beskedet gav statsminister Göran Persson på torsdagen. Den borgerliga oppositionen är mycket kritisk till beslutet.

Foto: Statsminister Göran Persson bekräftade under torsdagen att han nominerat Margot Wallström till svensk EU-kommissionär.

– Margot Wallström blir kvar som svensk EU-kommissionär. Vi har fått ett budskap från den nye kommissionsordföranden Barroso att han vill ha henne, sade Persson i en intervju med Sveriges Television.

Enligt statsministern kommer Wallström att få en mer central position i den nya kommissionen än i den tidigare där hon ansvarat för miljöfrågor.

– Det är klart att jag är glad och förväntansfull. Det är ju stora uppgifter som väntar den nya kommissionen. Nu återstår det att se hur Barroso sätter ihop sitt nya lag och hur han fördelar arbetsuppgifterna.

Så kommenterar Margot Wallström via sin pressekreterare Ewa Hedlund statsministerns besked.

Margot Wallström vill inte ge några ytterligare kommentarer förrän det är klart vilken hennes nya portfölj blir.

Förra veckan godkändes José Manuel Durão Barroso av EU-parlamentet som ny ordförande för EU-kommissionen. I och med detta inleddes intensiva kontakter med främst regeringscheferna inom EU-länderna för att få läggspelet på plats.

Hård konkurrens

Barroso har efterlyst fler kvinnliga kandidater till kommissionärsposterna. Statsminister Göran Persson sade redan i början av juli att ”det lutade åt” att Wallström skulle få fortsätta. Ambitionen har varit att Sverige skulle få en post som väger tyngre än miljön anses göra. Men konkurrensen om de tunga ekonomiska kommissionärsposterna är hård, och de stora länderna har bestämda krav på att få stort inflytande.

Den nya EU-kommissionen presenteras i slutet av augusti.

Göran Persson har mellan samtalen med Barroso också haft kontakter med oppositionens partiledare.

– Jag har fått information vid tre tillfällen i efterhand, men den har varit oprecis och saknat substans, säger moderatledaren Fredrik Reinfeldt till TT.

Högljudd kritik

Torsdagens utnämningsbesked väckte starka protester från oppositionen. I sina kommentarer ger partierna uttryck för starkt missnöje med att man inte fått något inflytande i processen och att det bara är socialdemokrater som utnämnts till svenska kommissionärer.

– Vi är helt emot detta. Det är socialdemokratisk utnämningspolitik när den är som värst, säger CarlB Hamilton i en kommentar från folkpartiet.

– När man ändå valde Margot Wallström väcker det frågor om vad alla turer denna vår egentligen tjänat till, säger Fredrik Reinfeldt.

Magnus Stattin/TT