Val i skuggan av ständigt hot

NYHETER

Aftonbladets Urban Hamid: Det verkar som Irak förbereder sig på krig

Bagdad

Överallt syns irakiska flaggor, banderoller och stora plakat. Det går knappt att ta sig fram på gatorna.

Men skenet bedrar.

Det verkar som Irak förbereder sig på krig och inte fria val.

På söndag hålls det första fria valet i Irak.

Men i stället för demokrati hotas landet av terror och våld.

Foto: vapen och plakat Runtom i Bagdad ser man valaffischerna, plakat, pamfletter – och vapen. Irak har rustat sig till tänderna inför landets första fria val. Ett val som terrorledaren al-Zarqawi hotat sabotera genom att döda alla som röstar eller jobbar med valet. Frågan är hur många som vågar sig ut för att rösta på söndag.

Runtom i Bagdad ser man valaffischerna, plakat, pamfletter - och vapen. Irak har rustat sig till tänderna inför landets första fria val. Ett val som terrorledaren al-Zarqawi hotat sabotera genom att döda alla som röstar eller jobbar med valet. Frågan är hur många som vågar sig ut för rösta på söndag.

Ovissheten och rädslan inför valet på söndag påminner mycket om hur Bagdadborna förberedde sig för det amerikanska anfallet för nästan två år sedan.

Premiärminister Allawi har infört undantagstillstånd från lördag till måndag. Då stängs alla gränser och flygplaster.

Utegångsförbud

Dessutom ska affärer och kontor hållas stängda och endast fordon med specialtillstånd får köra på gatorna. Utegångsförbud från klockan 19 till 06 kommer att införas. Trafik mellan provinserna kommer att förbjudas.

Valet på söndag hålls i skuggan av ett öppet hot från terrorledaren al-Zarqawi om att alla som röstar eller arbetar med valet ska dödas.

En poliskapten ruskar på huvudet när jag frågar honom om vad som kommer att hända i Bagdad.

-Vi är förberedda för det värsta. Vi kommer att få jobba dygnet runt. Vi ska inte låta Zarqawi ta makten, säger han.

Ali, 25, tänker rösta på söndag:

-Jag vet att det inte kommer att förändra någonting. Allawi har lovat att vi ska få tillbaka elektricitet och att säkerheten ska återvända i landet efter valet. Det är bara prat. Titta, säger han och pekar på två köer av bilar.

-Varje dag får vi köa för att köpa bensin. Har man pengar kan man köpa bensin svart på gatan. I dag kostar 20 liter 15000 dinarer (ungefär 75 kronor). I går betalade jag bara 10000 dinarer för samma mängd. Oljeministern har lovat att han ska lösa problemet. Det kommer att vara samma sak efter valet, säger Ali.

Dragna pistoler

Jag lämnar honom och åker förbi en bensinstation som ligger på Saudoungatan i närheten av Baghdad Hotel. Det var här som en bilbomb exploderade för några månader sedan och dödade ett stort antal människor som stod i kö för att tanka.

En polisman knuffar en yngling framför sig. Runtomkring hörs ilskna röster. En handfull män gestikulerar med knutna nävar. Vakter med kalasjnikovs och dragna pistoler försöker lugna ner den upprörda folkmassan.

En liten man i 50-årsåldern klädd i en sliten svart kostym skriker till en av vakterna:

-Varför låter ni folk gå före i kön? Jag har köat sedan i morse!

Det är vanligt att människor sover i sina bilar för att kunna hinna tanka. Köer har blivit en del av vardagen i irakiernas liv.

På andra sidan av Tigris i al-Karkhdelen av Bagdad möts jag av två lastbilar fulla med irakiska soldater i full stridsmundering som åker med tjutande sirener i en rasande fart.

Vågar de rösta?

Deras kpistar är laddade och riktade mot passerande bilar.

Deras bruna hjälmar är pyntade med några slags banderoller: Irak rösta, står det med tjocka svarta arabiska bokstäver.

Frågan är om irakierna kommer att våga ge sig ut och rösta på söndag.

Läs mer:

Valets huvudpersoner

Urban Hamid