Två döda i attack mot USA:s ambassad

NYHETER

Minst 16 liv krävdes dagen före valet i Irak

Kvällen före det irakiska valet slog våldet mot centrala Bagdad.

Två dog när en raket riktades med USA:s ambassad.

Tidigare under dagen krävdes minst nio liv i en självmordsattack.

Söndagens val i Irak sker under hot om våld och terror. Och kvällen före valet såg motståndsmän till att slå rakt mot USA.

Racketattacken riktades mot den amerikanska ambassaden – inne i den välbevakade Gröna zonen i huvudstadens centrum. Den träffade ambassadområdet strax före skymning, nära själva byggnaden.

En amerikansk marinsoldat och en civilanställd dödades omedelbart. Fyra andra amerikaner skadades.

Attacken ses som en markering. Trots ett av de högsta säkerhetslägena hittills lyckades man genomföra attacken, skriver nyhetsbyrån AP.

Tung automateld

Tidigare under dagen hördes tung automateld i centrala Bagdad och läget var mycket spänt i huvudstaden. I de västra delarna dödades en amerikansk soldat när en bomb exploderade vid hans patrull.

Våldet rasade på flera håll. I Khanaqin – nära den nordöstra gränsen till Iran – tog en självmordsbombare sitt eget liv och åtta andra.

Attacken riktades mot en polisstation, men även civila och ett barn fanns bland offren.

Fem irakier mördade

Väster om Bagdad – nära Ramadi – hittades fem irakier brutalt mördade. De hade händerna bundna på ryggen, en av dem var halshuggen och låg dumpade på gatan.

Deras brott: samarbete med amerikanerna.

Motståndsrörelsen kraftsamlar inför valet. Man hotar att döda alla som röstar och nu växer oron hos myndigheterna inför valet.

Valkommissionen beräknar att omkring 57 procent av befolkningen kommer att rösta. Men under lördagen verkade den tillförordnade presidenten Ghazi al-Yawir oroad, när han först sa att en majoritet inte kommer att rösta och senare ändrade sig till att två tredjedelar kommer att göra det.

Läs mer:

Mattias Lundell