Stjärnskandal i nya krogbibeln

NYHETER

Michelins guidebok dras in efter betygsbluff

1 av 2 | Foto: man med kontakter Fernand David i sin nyöppnade restaurang, Ostend Queen, i Belgien. Hans kontakter med utgivarna av Michelinguiden gjorde att restaurangen gavs höga betyg i den ansedda gourmetbibeln, innan den ens hade öppnat.

BRYSSEL

Guide Rouge gav toppbetyg till en restaurang i Belgien.

Men den hade inte öppnat ännu.

Nu dras hela upplagan på 50000 ex in.

Ostend Queen höjdes till skyarna i årets upplaga av Michelins guidebok.

Avslöjad bluff

Tidningen Le Soir avslöjade bluffen - den hade ännu inte öppnat.

Krogägaren Fernand David säger att hans krog kom med i guiden tack vare "goda relationer" med Guide Rouge. Han hade fått hjälp att komponera en meny av en kock från den kända Brysselkrogen Comme chez Soi, som har tre stjärnor - det högsta betyg man kan få.

Byggarbetsplats

Guide Rouges inspektörer skulle ha besökt restaurangen i november när det inte var mycket mer än en byggarbetsplats.

Utgivarna medger den felaktiga utmärkelsen och att principen om att oanmälda anonyma inspektörer ska sätta betyg på krogarna "inte har respekterats". Man räknar med att komma ut med en ny upplaga för Beneluxländerna i mars.

Glad åt publicitet

Ett bra betyg av Guide Rouge är vad alla hotell- och restaurangägare drömmer om. Fernand Davis gläds dock åt den uppmärksamhet skandalen lett till.

-Negativ publicitet kan också vara bra för affärerna, säger han.

Läs mer:

Lennart Anebäck