Nyheter

Analdoktorn anmäls – för sin massage

NYHETER

"Jag vet att jag kan bota dem på fem minuter"

Läkaren Mikael Nordfors botar smärta genom anusmassage.

Han har anmälts av flera kvinnor i Sverige och varnats tre gånger av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Nu granskas han i Norge.

RETAR PATIENTERNA Mikael Nordfors och en drink med johannesört. Han har anmälts av flera svenska kvinnor för sin kontroversiella anusmassage. Nu granskas Nordfors även i Norge, där fyra kvinnor klagat på hans behandling.
RETAR PATIENTERNA Mikael Nordfors och en drink med johannesört. Han har anmälts av flera svenska kvinnor för sin kontroversiella anusmassage. Nu granskas Nordfors även i Norge, där fyra kvinnor klagat på hans behandling.

- Det är smällar man får ta. Jag kan inte se mig själv i spegeln om jag inte hjälper människor som lider. Jag vet att jag kan bota dem på fem minuter, säger han.

Sedan en tid tillbaka är han verksam i Norge.

Den norska tidningen VG skriver att flera kvinnor har klagat på behandlingen som Mikael Nordfors har utsatt dem för.

"Sticker in finger"

De uppger att han, utan att fråga om lov, har stuckit in fingrar i ändtarmen för att massera en muskel där.

Nordfors slår ifrån sig kritiken och menar att det är omöjligt att föra upp ett finger i analen utan att först meddela detta till patienten.

- Jag sticker in ett finger och klämmer på muskeln, sedan injicerar jag cortison och lokalbedövning i skinkan, säger han.

Han uppger att tusentals svenskar som lider av piriformis-syndromet har botats genom metoden.

Den är enkel, utan biverkningar och har god effekt på ryggont, fibromyalgi och ischiassmärtor.

- Länsrätten upphävde de äldsta varningarna i mitten av juni och de kommer att upphäva de andra också. Socialstyrelsens argument är rena skämtet.

"De kan bli sura"

De starka reaktioner som behandlingen skapar hos kvinnorna som anmäler honom förklarar Nordfors med att metoden gör ont.

- Av tradition känner sig kvinnor lättare som offer än män. De som inte blir bättre med det samma kan bli sura, säger han.

"Jag blev så kränkt"

En kvinna i Stockholm tvingades söka medicinsk hjälp för sprickor i analöppningen efter behandlingen hos Mikael Nordfors 2001.

2002 anmälde en 72-årig kvinna i Jämtland honom till ansvarsnämnden. Hon hade ont i foten och gick till hälsocentralen i Bräcke, där Nordfors var stafettläkare.

- Jag hade ont i foten, men han sa att jag skulle lägga mig på mage så han kunde känna på ändan. Jag protesterade och skrek av smärta, men han bara fortsatte, säger hon.

Efteråt var kvinnan skakad och mörbultad.

- Det värsta var att jag blev så kränkt av honom. Han frågade om jag hade någon karl och om jag var lesbisk. När jag sa att det gjorde så ont att jag var nära att dö, sa han att det blir väl en skön död.

Ann Hagman

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – köp nu!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter