al-Qaida hotar med nya attacker i Europa

NYHETER

Dubai

I ett meddelande som uppges komma från al-Qaida hotar terrornätverket att slå till på nytt i Europa. Ett erbjudande om vapenvila från Usama bin Ladin löper snart ut.

På ett ljudband den 15 april erbjöd bin Ladin Europas stater vapenvila i utbyte mot att de drar tillbaka sina styrkor från muslimska länder. Erbjudandet, som gällde i tre månader, har avvisats av flera europeiska länder.

"Till det europeiska folket . . . ni har bara ett fåtal dagar till att acceptera bin Ladins vapenvila. Annars har ni bara er själva att skylla", hette det i uttalandet.

Delar av det publicerades i den Londonbaserade arabiskspråkiga tidningen al-Sharq al-Awsat. Budskapet, vars äkthet inte kunde bekräftas, var undertecknat Abu Hafs al-Masri-brigaderna. Gruppen, som är döpt efter en hög al-Qaida-ledare, tog på sig skulden för terrordåden den 11 mars i Madrid.

"Muslimer i västvärlden borde ge sig av till muslimska länder om de kan. De som inte kan bör vidta förberedelser och bo i muslimska områden, ha ett matlager som räcker en månad, hitta sätt att skydda sig själva och sina familjer, be mycket och lägga sitt öde i Guds händer".

TT-Reuters