Dyrare ta ut tidig pension

NYHETER

Bosse Ringholm vill stoppa skatteavdrag för pension från 55

Hade du tänkt dig att dra ner på tempot efter 60?

Tänk om.

Det kan bli dyrare att ta ut sin pension i förtid.

Finansminister Bosse Ringholm vill utreda om man på det sättet kan få fler människor att stanna kvar på arbetsmarknaden.

Snart kommer den, pensionsboomen som alla har fasat över, då jättekullen 40-talister når ska börja försörjas av skattemedel.

Många är de som oroas över att inte finanserna kommer räcka till.

Finansminister Bosse Ringholm inte minst. Han vill därför se över hur man kan få människor att sluta ta ut sin pension i förtid.

Så gott som alla de ekonomisk-politiska seminarierna som hålls kring Almedalen i Visby handlar om hur man ska få människor att arbeta längre. Oavsett om arrangören är socialdemokraterna, moderaterna eller LO.

Många förtidspensioner

I nuläget får den som sparar i en privat pensionsförsäkring göra avdrag i deklarationen för pensionssparandet och kan börja ta ut pensionen redan vid 55 års ålder. Även de flesta avtalspensioner innebär att pensionen kan tas ut långt innan 65 år.

Detta vill finansminister Bosse Ringholm ändra på.

Ska bli dyrare

Regeringens recept är att göra det svårare och dyrare att gå i pension.

– Det finns skäl att överhuvud taget se över våra pensioner och skatten på våra pensioner. Vi har ju ett system i dag där många kan ta ut rätt kraftiga avdrag för sina pensionsförsäkringar och sedan gå i pension vid 60 års ålder. Det är tveksamt om det är en hållbar linje för framtiden. Man bör se över pensionsbeskattningen i det avseendet, säger Ringholm, till Ekot.

Stöd av andra partier

Ringholm får stöd från LO:

– I stället för att jobba till 65 år så går man i pension vid 60 års ålder med skattestöd. Det är mycket märkligt att staten för en politik som exakt missgynnar det som är helt nödvändigt, nämligen att fler av oss måste jobba ända fram till 65 års ålder. Säger Dan Andersson chefsekonom på LO till Ekot.

Enligt SVT har regeringen goda chanser att få igenom förslaget eftersom det stöds av flera av de andra partierna i riksdagen.

Vänsterpartiets vice ordförande Ingrid Burman tycker att det är viktigt att människor förmås stanna kvar i arbetslivet. Men fokus bör främst ligga på att skapa bättre arbetsmiljö.

Samtidigt ställer hon sig inte negativ till förslaget att se över avdragen för pensionssparande.

- Men det går inte att göra sådana förändringar retroaktivt. Det hoppas jag att Bosse Ringholm tar hänsyn till, säger hon till aftonbladet.se

En utredning som ska se över möjligheterna till regeländringar ska tillsättas nu på torsdag.

Anna-Maria Carnhede, Kristian Lindquist