Oppositionen: Bortslösad högkonjunktur

avTT

Foto: Jessica Gow/TT
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Oppositionen anklagar regeringen för att slösa bort högkonjunkturen och strunta i viktiga reformer.

Sverigedemokraterna anklagar de borgerliga för att inte ha stoppat politiken.

Moderaterna pekar på "otillräckliga skyddsvallar" inför nästa lågkonjunktur. De pekar också på växande integrationsproblem, ökande antal som står långt från arbetsmarknaden, växande vårdköer, färre antal poliser och ökad otrygghet.

– Jag skyller inte allt på regeringen, men ansvaret för att inte prioritera och ta tag i problemen vilar tungt på regeringen, säger M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson i riksdagsdebatten.

Hon pekade på att regeringen höjt statens utgifter med hundra miljarder kronor och uppgav att den satsat tre procent av den summan på lag och ordning.

Finansminister Magdalena Andersson (S) kontrade bland annat med att man satsat dubbelt så mycket som den gamla Alliansregeringen under denna mandatperiod i relation till reformutrymmet.

SD:s Oscar Sjöstedt angrep den borgerliga oppositionen i riksdagsdebatten.

– Vid åtta tillfällen hade vi kunnat sätta stopp för den här regeringens ekonomiska politik. Ni kan prata om bortslösad högkonjunktur och kritisera skadliga reformer, men ni har inte lyft ett enda finger för att stoppa dem, säger Sjöstedt.

"Offrar skolan"

Liberalerna kritiserar regeringen för att inte satsa på skolan i vårändringsbudgeten och uppger att andelen elever som inte klarar grundskolan är på en "historiskt hög nivå".

– Det är en budget där regeringen offrar skolan, säger partiets talesperson Mats Persson.

Ett annat allvarligt problem för Sverige, enligt Liberalerna, är de cirka 300 000 människor som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden.

– Före valet 2014 lovade regeringen EU:s lägsta arbetslöshet. Vi ligger nu på 17:e plats. Det kan bara beskrivas som ett stort misslyckande, säger Persson.

Snällaste vi kunde

Centern sammanfattar regeringens politik som "fyra år av bakåtsträveri".

– Man rider på högkonjunkturen utan att ta vara på de goda tiderna, säger den ekonomisk-politiske talespersonen Emil Källström.

Enligt Centern är regeringens integrationspolitik misslyckad.

– Problemen kommer bara att bli än svårare att lösa när konjunkturen viker, säger Källström.

Kristdemokraterna tycker att regeringen bedriver en "passivitetens politik," och att Sverige betalar ett högt pris för detta när det gäller bland annat vården, tryggheten och omsorgen.

– Bortslösad högkonjunktur, avsaknad av strukturellt riktiga reformer för jobb och tillväxt, tudelad arbetsmarknad, fler utsatta äldre i väntan på äldreboende, växande otrygghet och en vård i kris. Min bedömning är att Sverige inte har råd med detta i ytterligare en mandatperiod, säger den ekonomisk-politiske talespersonen Jakob Forssmed.

SD vill stoppa propositionen

Sverigedemokraterna vill tillsammans med Alliansen helt stoppa propositionen.

– Jag skulle seriöst uppmana allianspartierna att prata ihop sig. Nyvalshotet är borta under den här mandatperioden, så kan vi gemensamt stoppa den här propositionen, säger den ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt.

Han säger att det finns en del bra förslag i regeringen vårbudget, men SD kommer, enligt Sjöstedt, att föreslå betydligt ”mer omfattande förslag för trygghet” inom vård, trygghet och polis.

ARTIKELN HANDLAR OM