Dumpar deklarationerna på golvet – i protest mot Skatteverket

avMikaela Somnell, Wilma Eliasson

MIN EKONOMI

Entrégolvet på Skatteverket i Stockholm svämmar över av deklarationsblanketter. Myndigheten har stängt ner alla sina öppna brevlådor vilket fått något oväntade konsekvenser.
På kontoret på Kungsholmen i Stockholm deklareras det genom en dörrspringa.

– Nu hoppas jag att dom accepterar den här, säger Rolf Rosén och försöker trycka in sin deklaration genom skjutdörrarna till Skatteverkets nedsläckta kontor på Lindhagsgatan i Stockholm.

Det går så där.

Till sist lägger sig Rolf Rosén på golvet och matar in sin skattesedel under dörren.

– Efter trägna försök fick jag deklarera, men så ska det inte vara. Det är dåligt, konstaterar han och borstar bort damm från sina byxor.

Foto: Stefan Jerrevång
En person försöker lämna sin deklaration till skatteverket.

I fjol fattade myndigheten beslut om att stänga ner alla sina öppna brevlådor. Därmed finns det ingen möjlighet att lämna sin deklaration fysiskt, utanför kontorstid.

Men den här informationen har gått många förbi. På den näst sista deklarationsdagen begav sig flera till kontoret i tron om att få lägga blanketten på lådan. I stället möttes de av en märklig syn.

Genom de stängda glasdörrarna syntes i stället hundratals skattesedlar mot entrégolvet. Då brevlådan varit stängd, valde många att trycka in sin deklaration genom dörrspringan.

– Det värsta är att jag har en annans deklaration att ta ansvar för, då känns det inte lika betryggande att trycka in den under dörren, säger Anita Frack som kommit hit för att deklarera åt sig själv och en bekant.

– Ska jag våga? Nej, jag gör det i morgon i stället, säger hon och vänder i dörren.

”Sämre service”

En som däremot vågade stoppa in sin deklaration under dörren är Maria Bremer. Och hon tycker det är problematiskt att Skatteverket nu tagit bort servicen med öppna brevlådor intill kontoren, eftersom alla inte har möjlighet att passa kontorstider.

– Jag tänker att det är lite sämre service faktiskt. Det finns ju många som inte kan deklarera på nätet av olika anledningar, säger hon.

Men Skatteverket menar att brevlådorna utgör en säkerhetsrisk då brandfarligt material kan stoppas ner i dem.

Maja Fröman är pressekreterare på myndigheten. Hon säger att de varit tydliga med informationen om att brevlådorna tagits bort, det går att läsa om på deras hemsida och på plats.

Vad händer med deklarationer som dumpas på golvet på era kontor?

– Om den finns kvar på onsdagen när vi kommer dit kommer vi att ta hand om den men vi kan inte ta ansvar för om någon lägger sin deklaration utanför våra kontor.

Sista minuten-tips för dig som deklarerar sent 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM