Här möts Kim och Moon – går hand i hand över gränsen

Nordkoreas diktator Kim Jong-un och Sydkoreas president Moon Jae-in har inlett det historiska mötet.

Klockan 02.29, svensk tid, skakade de hand i den demilitariserade zonen. Sedan gick de hand i hand över stilleståndslinjen – efter ett spontant initiativ från Kim.

– Det var jättelätt att korsa gränsen och det tog oss 11 år att komma hit, sa han när mötet började.

Mötet är det blott tredje mellan ländernas ledare sedan krigsslutet 1953. De två tidigare – 2000 och 2007 – har ägt rum i Nordkorea, men denna gång äger det rum i den sydkoreanska gränsstaden Panmunjom i den demilitariserade zonen mellan länderna.

”Kim Jong-un kommer med Moon Jae-in öppenhjärtligt att diskutera alla aktuella frågor för att förbättra de koreanska relationerna och åstadkomma fred, välstånd och återförening på den koreanska halvön”, hette det i ett uttalande från den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Mötet fokuserar på Nordkoreas kärnvapenprogram och ses som ett förspel till det aviserade mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-un i juni.

Kim tog historiskt steg över gränsen

Kim Jong-un anlände till Panmunjom med bil och gick sedan sista biten till fots. Väl i zonen tog han ett symboliskt steg över den uppmärkta stilleståndslinjen mellan länderna. På andra sidan väntade Moon Jae-in. Ledarna skakade hand och båda bjöd på stora leenden samtidigt som de historiska bilderna kablades ut över världen.

Kim Jong-un tog sedan Moon Jae-ins hand och de gick tillbaka över stilleståndslinjen in på nordkoreanskt territorium innan de gemensamt korsade gränsen in i Sydkorea igen – återigen hand i hand.

Just den manövern ingick inte i manus – enligt CNN var det ett spontant initiativ från Kim Jong-un.

Allt är annars noga planerat – från schemat minut för minut till middagsmenyn på kvällen.

Förhandlingarna hålls i Fredshuset

Efter handskakningarna och ett fototillfälle med två oidentifierade barn gick de båda ledarna längs röda mattan samtidigt som en gigantisk blåsorkester spelade. Kim skrev sedan i en gästbok utanför det så kallade Fredshuset – ett grått trevåningshus som är byggt just för förhandlingar mellan länderna och som renoverats de senaste veckorna, enligt ABC.

”Nu skrivs ny historia – vid startpunkten för en historisk ny era av fred”, skrev Kim Jong-un i gästboken.

Inne i Fredshuset började de officiella samtalen redan klockan 03.15, svensk tid. Det var en kvart före utsatt tid enligt schemat. Överläggningarna hålls vid ett ovalt bord som är 2 018 millimeter brett – för att symbolisera det år som det viktiga mötet hålls.

På tidiga tv-bilder inifrån mötet sågs de två ledarna och deras delegationer utbyta skratt och artighetsfraser.

– När jag gick hit tänkte jag: Varför var det så svårt? Gränslinjen var inte ens så hög att gå över. Det var jättelätt att korsa den och det tog oss 11 år att komma hit, sa Kim till den sydkoreanska delegationen, enligt CNN.

Enligt en officiell översättning från Sydkoreas regering sa han också:

– Förväntningarna är höga och vi har lärt oss läxan från tidigare tillfällen att även om vi har goda överenskommelser så blir människor med höga förväntningar besvikna om de inte följs.

– Jag hoppas att vi kan mötas oftare och slå ihop våra sinnen och att de 11 årens väntan inte ska vara förgäves. Jag hoppas att detta är början på ett nytt kapitel mellan oss och jag tror att vi kan få en nystart. Det är med denna övertygelse jag kommer till mötet.

Moon tilltalade ”Kamrat Kim”

Moon Jae-in hyllade våren och det fina vädret som ramar in mötet. Sedan vände han sig till Kim:

– Jag tror att vårt möte är extremt viktigt för oss alla. Det betyder förstås att de vilar en tung börda på våra axlar. Kamrat Kim, för första gången någonsin har du korsat stilleståndslinjen. Den är inte längre en symbol för oenighet utan en symbol för fred.

– Jag vill hylla ditt modiga och djärva beslut att få till vårt möte, ordförande Kim.

Moon fick också Kim att skratta när han la till:

– De senaste 70 åren har vi inte kunnat kommunicera så jag tror att vi kan prata hela dagen i dag.

Efter en stund fick tv-fotograferna lämna mötet:

”Bandspelarna är på, vill ni vara snälla att lämna oss ensamma”, sa Moon enligt CNN:s översättning.

Vid 05-tiden på morgonen, svensk tid, tog de båda ledarna paus för lunch. Kim tog sin förlängda svarta Mercedes tillbaka till Nordkorea – eskorterad av ett tiotal livvakter som sprang i formation utanför bilen.

Efter den första delen av mötet uppgav den sydkoreanska regeringen att Moon Jae-in föreslagit fler träffar. Enligt de internationella nyhetsbyråerna ställer sig Kim Jong-un positiv till att besöka presidentpalatset Blå huset i Seoul.

– Jag kommer till Blå huset när som helst om du bjuder in mig, ska Kim Jong-un ha sagt enligt AFP.

Enligt Sydkorea har de två ledarna haft ärliga och seriösa diskussioner om kärnvapennedrustning.

Kim har sällskap av nio medarbetare, däribland sin syster Kim Yo-Jong, som ledde den nordkoreanska delegationen under vinter-OS i Sydkorea i februari, och den ceremonielle statschefen Kim Yong-Nam, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Sydkoreas delegation utgörs av sju medarbetare, däribland utrikes- och försvarsministern.

På menyn: sanktpetersfisk

På kvällen väntas ett gemensamt uttalande och förstås en bankett där menyn är noga planerad: ångade dumplings, kolgrillad biff, kall bläckfisksallad, grillad sanktpersfisk, nudlar, mangomousse, svampte och en koreansk variant av den schweiska potatiskakan rösti (en blinkning till att Kim Jong-un har studerat i Schweiz i sin ungdom).

Nordkoreanerna har också med sig en nudelmaskin och en personlig kock från restaurangen Okryugwan för att säkerställa att nudlarna i den berömda nationalrätten ”naengmyeon” – kall nudelsoppa – är färska.

Middagen äger rum i Fredshuset klockan 11.30, svensk tid.

Publisert:

LÄS VIDARE