Maskerade mannen är ett av tv-historiens största mysterium

avOskar Forsberg

NYHETER

För mer än 30 år sedan avbröt han och kapade två tv-sändningar i USA.

Det har stötts och blötts, diskuterats och undersökts – men trots alla analyser är den mystiska maskerade mannens identitet fortfarande okänd.

Man vet inte heller exakt hur han bar sig åt för att nå ut till tusentals tv-tittare.

På söndagskvällen den 22 november 1987 inträffar en av de märkligaste händelserna i tv-historien.

Människor i Chicago med omnejd har bänkat sig framför sina tv-apparater för att titta på sportnyheterna efter ”Nine O’Clock News” på WGN-TV.

Brus och metalliskt gnissel

När ankaret Dan Roan läser upp kvällens sportrubriker sker något mycket oväntat.

Skärmen blir först helt svart och följs av brus samt ett ihållande metalliskt ljud. Därefter dyker en maskerad person upp i rutan. Mannen är förklädd till Max Headroom, en tv-figur som var populär på 80-talet.

Personen säger ingenting utan står bara och svajar fram och tillbaka i några sekunder. Därefter blir bilden svart igen och några ögonblick senare återupptas sportsändningen.

– Du undrar kanske vad som just hände? Det gör jag också, sa ankaret Dan Roan när han var tillbaka i rutan.

I kontrollrummet satt bildproducenten och teknikerna och gapade.

Stor handske

Några timmar senare på kvällen händer samma sak igen. Mitt i ett avsnitt av tv-serien ”Doctor Who” på kanalen WTTW brusar det till igen. Den här gången tar den mystiska figuren över sändningen i en minut och 32 sekunder.

Han mumlar, skriker och pratar, bland annat säger han något om Coca-Colas nya reklam och hånar tidningen Chicago Tribune som äger den tv-kanal han tidigare under kvällen har dykt upp i.

Han talar också om sportjournalisten Chuck Swirsky som han kallar ”freaking liberal”.

Mannen tar också upp en burk och viftar med en stor handske.

Innan bilden blir svart igen drar han ner byxorna och någon annan person, som man ej kan se ansiktet på, slår honom i baken med en flugsmälla.

”Chockad och förbluffad”

30 år senare funderar journalisten Chuck Swirsky ibland fortfarande på händelsen. Han såg det inte live, men efter att kapningen inträffat ”exploderade nästan telefonen”. Vänner, kollegor och familj ringde, berättar han för tidningen Vice.

– Jag blev chockad och förbluffad. Än i dag förstår jag inte varför mitt namn nämndes. Även om jag är sportjournalist så har jag alltid försökt hålla en väldigt låg profil. Jag håller liksom inte på och orerar politiskt, säger han.

Regeringen och myndigheterna såg mycket allvarligt på händelsen och USA:s kommunikationsmyndighet FCC (Federal Communication Commision) inledde en utredning.

Till sin hjälp fick man flera agenter från FBI:s Chicagokontor.

Men FCC och FBI kammade noll och man lyckades aldrig spåra upp källan.

Än idag är den mystiska mannens identitet helt okänd.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Coca-Cola

Doctor Who

Chicago

FBI