Birgitta, 59, blev dödförklarad av inkassoföretaget

NYHETER

Birgitta Johansson fick brev hem till sitt eget dödsbo. Fast hon i allra högsta grad är levande.
Ett misstag, enligt Intrum, som försökt driva in skulden.
– Det var riktigt läskigt, säger Birgitta Johansson.

1 av 2

Birgitta Johansson, 59, blev mäkta förvånad när hon helt plötsligt fick hem ett brev som var adresserat till hennes eget dödsbo.

Brevet kom från Intrum som skulle driva in en gammal skuld. I brevet förklarade de för hennes efterlevande att de hade beställt en kopia av bouppteckningen och dödsboanmälan från Skatteverket.

Kunde inte tro sina ögon

Birgitta kunde knappt tro sina ögon när hon läste brevet.

– Det var ju riktigt läskigt. Det tog ett litet tag innan det sjönk in, berättar hon.

Hennes man kontaktade Intrum och berättade att hon i allra högsta grad var levande och undrade varifrån företaget hade fått uppgifterna.

– De sa att de hade fått uppgifter från Kronofogden att jag var avliden, berättar Birgitta.

Sedan följde flera samtal fram och tillbaka till både Kronofogden och Intrum, men Birgitta fick aldrig någon klarhet i var felet hade uppstått. Inte heller Skatteverket, där alla uppgifter om avlidna personer hämtas ifrån, hade någon notering om att Birgitta skulle vara avliden eller att något fel begåtts.

”Ett misstag”

Till slut visade det sig att Intrum missförstått informationen de fått från Kronofogden och därför registrerat Birgitta som avliden. Inkassoföretaget säger att det skett ett misstag som nu är åtgärdat. I ett mejl till Aftonbladet skriver de:

”Svaret är därför att vi begått ett mycket beklagligt misstag som naturligtvis inte får ske. Vi arbetar kontinuerligt med att säkerställa en korrekt hantering och den här typen av misstag är inte acceptabla. Vi kommer därför särskilt att se över hanteringen av liknande ärenden för att säkerställa att sådana misstag inte upprepas. Vi beklagar djupt det obehag vi åsamkat kunden.”

Intrum har dock fortfarande inte kontaktat Birgitta om ärendet.

– Det är klart det kan begås fel men det var ju lite chockartat, det måste jag säga, säger Birgitta om händelsen.

Som om denna incident inte vore nog fick Birgitta häromdagen ett brev adresserat till henne som målsman för hennes 66-åriga man, Lennart, med en kallelse till kontroll på barnavårdscentralen.