Hård kritik mot utredningen av Benny Fredriksson

avJoachim Kerpner

Hård kritik riktas nu mot utredningen av Benny Fredrikssons ledarskap för Kulturhuset Stadsteatern.

Den sker för snabbt och ska inte hanteras internt, hävdar kritikerna:

– Här krävs en extern och oberoende utredning om den ska upplevas som trovärdig, säger Anna Carlson, ordförande i Teaterförbundet för scen och film.

1 av 2 | Foto: Marcus Ericsson/TT

Aftonbladet avslöjade i går att vd Benny Fredrikssons hårdhänta ledarstil har skapat en tystnadskultur på Kulturhuset Stadsteatern.

Närmare 40 personer berättade att han bland annat pressat fram en abort, sextrakasserat personal och upprepade gånger låtit manliga skådespelare begå övergrepp utan åtgärd. Alla utom en berättade anonymt, eftersom de är rädda för repressalier från Fredriksson.

I ett mejl till anställda på Stadsteatern skriver nu Ingela Lindh, stadsdirektör i Stockholms stad, om den utredning av Fredriksson som startades efter Aftonbladets granskning i går:

”Utredningen kommer att genomföras av Stockholms stads personaldirektör Anita Lidberg och Kulturhuset Stadsteaterns HR-chef Lena Joelsson. En förutsättning för att kunna genomföra en utredning är att alla som har någonting att berätta omedelbart hör av sig till Lena Joelsson eller Anita Lidberg.”

Personal på Stadsteatern har anonymt hört av sig till Aftonbladet och kritiserat utredningens oberoende:

– I morse var det precis det som diskuterades, att hela utredningen är riggad! Lena Joelsson som är HR-chef sitter i samma korridor, 20 steg från Benny Fredriksson. Det är ju löjeväckande, han kommer att ha full insyn och kontroll i utredningen.

En av de närmare 40 personer som ingått i Aftonbladets granskning säger:

– Ingen av oss 40 som Aftonbladet skriver om kommer att höra av sig, om inte utredningen läggs ut externt, utanför Stadsteatern och Stadshuset. Folk måste känna sig trygga. Det är ingen skillnad på Stadsteatern eller Stadshuset, allting går ju till Benny ändå.

Även Teaterförbundet för scen och film kräver en extern, oberoende utredning.

Stadsdirektör Ingela Lindh hävdar att oberoendet garanteras av att de inblandade kan höra av sig till personaldirektören i Stockholms stad Anita Lidberg.

– För att göra den processen så trygg som möjligt för alla inblandade har vi kopplat in resurser som står utanför Kulturhuset Stadsteatern, skriver hon via mejl.

I går sade Lindh till Aftonbladet att utredningen ska vara färdig i ”slutet av den här veckan”.

– Det är ju helt absurt. När man inte ens gör en fyllning i munnen på så kort tid, säger en skådespelare som vill vara anonym.

Anna Carlson, ordförande i Teaterförbundet för scen och film, säger:

– Det är olyckligt att det ska ske med så snäva tidsmarginaler. Utredningen måste också ta hänsyn till alla de frilansare som inte just nu arbetar på teatern.

Ingela Lindh uppger att utredningen även omfattar frilansande personal och tillägger:

– Det är viktigt att vi snabbt kan få en uppfattning om situationen på Kulturhuset Stadsteatern, därför är fredagen ett riktmärke. Därefter fattas beslut om omfattning och utformning av eventuell fortsatt utredning.

ARTIKELN HANDLAR OM